Studijní program
Studijní program
Informační chaos ve výživě
Co se v lekci dozvíte:
- Proč je v informacích o výživě chaos
- Jak rozpoznat mýtus od ověřené informace
- Které zdroje jsou důvěryhodné a které naopak ne
- Jak přistupovat k vědeckým studiím
- Jak přemýšlet kriticky, nevěřit mýtům a umět si vytvořit názor
Délka lekce:
69 minut
Lektor:
Ing. Bc. Lukáš RoubíkBílkoviny
Co se v lekci dozvíte:
- Co jsou bílkoviny a k čemu je potřebujeme
- Kolik bílkovin jíst a z jakých zdrojů je brát
- Rizika nadbytku a nedostatku bílkovin
- Vybrané mýty o bílkovinách
Délka lekce:
50 minut
Lektor:
Mgr. Andrea JakešováTuky
Co se v lekci dozvíte:
- Co jsou tuky a k čemu je využíváme
- Kolik a z jakých zdrojů tuky přijímat
- Kde se tuky vyskytují a v jaké formě
- Praktické informace o tucích a jejich použití v kuchyni
Délka lekce:
28 minut
Lektor:
Mgr. Andrea MokrejšováSacharidy
Co se v lekci dozvíte:
- Co jsou sacharidy a na základě čeho je dělíme
- Kde je můžeme najít a jaké jsou jejich vhodné zdroje
- Co je glykemický index a jak s ním ve stravě pracovat
- Jaký význam mají sacharidy v našem těle
- Proč je důležitá vláknina a v čem ji najdeme
- Mýty, které jsou se sacharidy spojené
Délka lekce:
24 minut
Lektor:
Mgr. Kateřina SchreierováCukry, tuky a mouka
Co se v lekci dozvíte:
- Která sladidla jsou vhodná a v jakém množství je konzumovat
- Zda existuje zdravý cukr
- Které tuky a oleje vybírat a jak je používat
- Rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou
- Praktické tipy, jak vybírat pečivo
Délka lekce:
36 minut
Lektor:
Ing. Karolína FourováMléčné výrobky
Co se v lekci dozvíte:
- Jak se orientovat ve složení mléka a které při nákupu vybírat
- Proč je vhodné zařazovat mléčné výrobky do jídelníčku
- Jaká jsou rizika při nákupu mléčných výrobků
- Jaký je rozdíl mezi intolerancí a alergií
- Jak si poradit s alergií na mléčnou bílkovinu
Délka lekce:
22 minut
Lektor:
Ing. Karolína FourováLepek
Co se v lekci dozvíte:
- Jaká tvrzení a jaké mýty o lepku kolují populací
- Co je to lepek a kde se vyskytuje
- Celiakie a další onemocnění spojená s konzumací lepku
- Jaká jsou rizika bezlepkové diety
- Jaký má lepek vliv na hubnutí a zda bezlepkové znamená zdravější
Délka lekce:
39 minut
Lektor:
Mgr. Andrea JakešováPočítání kalorií
Co se v lekci dozvíte:
- Jak začít, když si chceme sestavit výživový plán
- Co je to energetická bilance a jak s ní pracovat
- Zda je nutné nebo vhodné počítat kalorie
- Praktické tipy pro počítání kalorií
Délka lekce:
35 minut
Lektor:
Ing. Ladislav ŽatečkaIIFYM – flexibilní stravování
Co se v lekci dozvíte:
- Co je cílem flexibilního stravování a jaké jsou jeho zásady
- Jaký je význam příjmu makroživin a mikroživin
- Kdy a proč s flexibilním stravováním začít a na co si dát pozor
- Jak je to s počítáním energetického výdeje a počítáním maker
Délka lekce:
27 minut
Lektor:
Ing. Ladislav ŽatečkaNízkosacharidové stravování
Co se v lekci dozvíte:
- Na jakém principu fungují redukční diety
- Detailní informace o dietách low carb a low fat
- Jaký vliv má nízkosacharidové stravování na hubnutí a sportovní výkon
- Zda je nízkosacharidové stravování vhodné z dlouhodobého hlediska
Délka lekce:
48 minut
Lektor:
Ing. Bc. Lukáš RoubíkPaleo
Co se v lekci dozvíte:
- Co znamená paleo jako výživový styl
- Co paleo strava povoluje a co je v ní naopak zakázáno
- Jaké jsou nutriční výhody a nevýhody paleo
- Zda je paleo ideální způsob hubnutí
- Jaký je nutričně ideální přístup k paleo stravování
Délka lekce:
29 minut
Lektor:
Mgr. Ing. Simona ŠimkováPřerušované hladovění
Co se v lekci dozvíte:
- Co je přerušovaný půst a jaké jsou jeho formy
- Jak skloubit přerušovaný půst a fyzickou zátěž
- Které mýty se nejčastěji pojí s přerušovaným půstem
- Co dělat, než se pustíte do přerušovaného půstu
- Jak si poradit s přerušovaným půstem, pokud ho dodržujete
Délka lekce:
68 minut
Lektor:
Bc. Michal RichterVegetariánství, veganství
Co se v lekci dozvíte:
- Co znamená vegetariánství a veganství
- Která pravidla tyto výživové směry dodržují
- Jaké má dodržování těchto směrů nutriční výhody a nevýhody
- Jak k vegetariánství i veganství zdravě přistupovat
- Jaká mohou být rizika obou výživových směrů
Délka lekce:
31 minut
Lektor:
Mgr. Ing. Simona ŠimkováMýty ve výživě I.
Co se v lekci dozvíte:
- Co je výživový mýtus a jak vzniká
- Společné znaky mýtů ve výživě
- Mýty o lepku
- Mýty o mléce a mase
- Jak mýtus zavčas odhalit
- Kde hledat ověřené informace o výživě
Délka lekce:
23 minut
Lektor:
Ing. Karolína FourováMýty ve výživě II.
Co se v lekci dozvíte:
- Jak je to s detoxem a co v těle dělá
- Zda je snídaně nejdůležitější jídlo dne
- Co byste měli vědět o margarínech, cukru nebo kávě
- O potravinách, které by měly podporovat hubnutí
- Jak je to se superpotravinami nebo kávou na hubnutí
- Jaké mýty jsou spojené s nemocemi a našimi orgány
Délka lekce:
35 minut
Lektor:
Mgr. Andrea MokrejšováVýživa ve fitness a silových sportech
Co se v lekci dozvíte:
- Proč je důležitá personalizace výživy a individuální přístup
- Jaký je význam spánku a jeho vliv na naši formu
- Základní pravidla sportovní výživy
- Co je to energetická bilance a jak ve fitness výživě funguje
- Význam makroživin a mikroživin pro výživu sportovce
- Proč je důležitý nutriční timing – načasování a frekvence jídel sportovce
Délka lekce:
63 minut
Lektor:
Miloslav ŠindelářEfektivní suplementace
Co se v lekci dozvíte:
- Co jsou doplňky stravy a jaká je jejich historie
- Podrobné informace k syrovátkovým proteinům, kreatinu nebo beta-alaninu
- Další praktické informace ke kofeinu, citrulinu, BCAA, L-karnitinu, CLA
- Jaké jsou nejvíce efektivní suplementy z pohledu vědeckých výzkumů
- Které suplementy jsou naopak nejvíce přeceňované a proč nefungují
Délka lekce:
73 minut
Lektor:
Miloslav ŠindelářDetox
Co se v lekci dozvíte:
- Jak je detox chápán dnešní společností
- Co doopravdy proces detoxikace znamená
- Jaká jsou s moderními detoxy spojená rizika
- Nejčastější mýty, které se k detoxu vážou
- Co při detoxu funguje a co naopak ne
Délka lekce:
20 minut
Lektor:
Mgr. Kateřina SchreierováZdravý talíř
Co se v lekci dozvíte:
- Co je pomůcka zdravý talíř a pro koho může být užitečná
- Doporučení pro konzumaci zeleniny a ovoce a jejich způsobů přípravy
- Doporučení pro výběr vhodných zdrojů sacharidů, bílkovin i tuků
- Jaké jsou výhody zdravého talíře a komu se může hodit
- Jak může zdravý talíř vypadat reálně v jídelníčku
Délka lekce:
20 minut
Lektor:
Mgr. Andrea MokrejšováJak si sestavit zdravý jídelníček
Co se v lekci dozvíte:
- Jak postupovat, pokud se rozhodneme pro úpravu jídelníčku
- Kvůli čemu a jak určovat bazální metabolismus a stupeň fyzické aktivity
- Proč je důležité identifikovat nedostatky v jídelníčku
- Jakých nejčastějších chyb se lidé dopouštějí
- Jak pomocí návyků postupně dosáhnout svého cíle
Délka lekce:
51 minut
Lektor:
Mgr. Sandra FigalováPoruchy příjmu potravy teoreticky
Co se v lekci dozvíte:
- Jaké existují druhy PPP a co je pro ně typické
- Jaké jsou rizikové faktory vzniku PPP
- Jaké mohou mít PPP důsledky a zda se dají léčit
- Co je Centrum Anabell a jak tato organizace funguje
- Koho v Anabell můžete potkat a kdo může centrum navštěvovat
Délka lekce:
59 minut
Lektor:
Mgr. Žaneta OnderkováPoruchy příjmu potravy prakticky
Co se v lekci dozvíte:
- Jaká byla osobní zkušenost mladé dívky s PPP
- Jak vypadal průběh léčby a co nakonec pomohlo
- Jakou úlohu hraje nutriční terapeut při PPP
- Jaké komplikace mohou nastat při léčbě
- Co bychom si z příběhu měli vzít za ponaučení
Délka lekce:
61 minut
Lektor:
Mgr. Andrea JakešováObezita a výživa
Co se v lekci dozvíte:
- Co je obezita a jaká jsou její nebezpečí
- Jaké jsou cíle redukční diety
- Co je to jo-jo efekt a jak se mu vyhnout
- Praktické tipy pro dodržování redukčního jídelníčku
- Obecné zásady redukčního stravování
Délka lekce:
25 minut
Lektor:
Mgr. Ing. Tereza VágnerováVýživa v nemoci
Co se v lekci dozvíte:
- Jakou roli hraje výživa v prevenci či léčbě onemocnění
- Kdy může výživa fungovat jako terapie
- Jaký význam má výživa u onkologických pacientů
- S jakými riziky je spojena ztráta hmotnosti
- Jak se zaměřit na prevenci nejrůznějších onemocnění
- Proč je důležité dbát na správné výživové návyky
Délka lekce:
27 minut
Lektor:
Mgr. Ing. Tereza VágnerováJak nezdravě přibrat
Co se v lekci dozvíte:
- Zda je důležité jídlo dopředu plánovat
- Jakou roli hraje při hubnutí spánek
- Jestli je nutné omezovat slazení cukrem
- Jaký vliv na hubnutí má alkohol
- Proč není dobré následovat trendy v hubnutí
- Kterých zásad se držet pro vyrovnaný vztah k jídlu
Délka lekce:
18 minut
Lektor:
Mgr. Petra MocováNutriční terapeut jako obor
Co se v lekci dozvíte:
- Jaký je rozdíl mezi výživovým poradcem a nutričním terapeutem
- Jak se stát nutričním terapeutem a co vás při studiu čeká
- Jak vypadají praxe nutričních terapeutů
- Co vám tento obor může přinést
- Jaká může mít nutriční terapeut uplatnění
Délka lekce:
31 minut
Lektor:
Mgr. Martin KrobotKlamání zákazníků ve výživě
Co se v lekci dozvíte:
- Jaké praktiky mohou používat firmy v marketingu, aby oslovily zákazníky
- Jaká nebezpečí mohou ukrývat přípravky na hubnutí
- Co se v reklamě (ne)může říkat o potravinách a nápojích
- Jak výrobci produktů argumentují a co jsme schopni jim věřit
- Jak prodejci využívají strachu zákazníků z nákazy
- Jak by mělo vypadat zdravé hubnutí a z jakých složek se skládá
Jak číst studie o výživě
Co se v lekci dozvíte:
- Jaké typy vědeckých studií existují
- Jaké mohou být úrovně kvality vědeckých důkazů
- Jakou mají vědecké studie strukturu a proč je důležité ji znát
- Na jaké chyby ve studiích můžete narazit
- Důležité rady o různých interpretacích vědeckých studií
Délka lekce:
46 minut
Lektor:
Mgr. Martin KrobotKaždý měsíc tipy na články, rozhovory a další vzdělávání
Kliknutím souhlasíte se zpracováním osobních údajů
Podívejte se na naše newslettery.