Sport

Malé kroky ke zlepšení fyzičky, které můžete dělat každý den

8. duben 2022

Kdy jindy přehodnodit životní styl než s finální znělkou nekonečně dlouhé zimy? Cesta k lepšímu zdraví je teď přece daleko snadnější… A ani zdaleka nemusí být drastická a plná utrpení - skutečným klíčem k dlouhodobému úspěchu jsou totiž malé krůčky, které můžete dělat každý den.

Nechtějte toho po sobě moc najednou 

To, že novoroční předsevzetí skončí na pohřebišti ambic ještě před koncem zimy, má podle psychologů svůj jasný důvod: s úderem nového roku se většina lidí snaží předělat celý svůj život najednou. Daleko efektivnějším krokem k vybudování dlouhodobě udržitelných návyků je rozložit změnu do menších krůčků, které nebudou pro náš život tak velkým zásahem.

Největší dopady mají malé změny, začít jde i v kanceláři

Stačí se podívat na obyčejný pracovní den mnohých z nás - budíček, cesta do práce, den strávený v kanceláři, nákup a cesta domů. Ano, někteří si půjdou zacvičit nebo zaběhat, to ale z dlouhodobého hlediska nestačí. O tom, že fyzička začíná malými krůčky, a to třeba i v kanceláři, ví své i zakladatelka Fpohybu Ing. Nela Ďopanová. 

“Pohyb patří do pracovní doby. Zdravé tělo si lze zachovat i při sedavém zaměstnání. Nejdřív se ale musíme naučit vnímat svoje tělo a reagovat na jeho signály během dne.”

Nela, kromě toho, že školí české firmy v tom, aby pečovali o zdraví svých zaměstnanců, poskytuje také praktické návody na to, jak i mikro cvičením, které nás nestojí takřka nic, můžeme mít tělo silné a plné energie. 

„Nádech, ruce nahoru a vytahovat se.” 

Ve spolupráci s fyziotererapeuty doporučuje jednoduché protažení, polohy a dechová cvičení, k jejichž dodržování vám může pomoci tzv. pomodoro technika. Ta v tomhle případě spočívá v tom, že si nastavíte budík na interval, po jehož uplynutí se protáhnete. 

Malými krůčky k lepší kondici

Dostat cvičení do už tak nabitého rozvrhu může být oříšek, ovšem i zde platí, že malé kroky dělají velké divy. Úroveň svojí aktivity můžete nejprve zvýšit tím, že budete provádět minitréninky v několika intervalech během dne. 

Zkuste například zaparkovat o ulici vedle, místo auta vemte kolo nebo si postupně prodlužujte procházku se psem. Fitness rutinou může být i pravidelný úklid, který vám tak přinese hned dva benefity v jednom.

Udržitelný pohyb aneb hýbejte se tak, jak vás to těší

Možná vás teď napadlo…

Co pro sebe ale dělat, když prostě nejste milovník sportu?

Na to vám může pomoci odpovědět Andrea Pavelcová, propagátorka tzv. udržitelného pohybu, která nestojí za tím, že sportování rovná se roční permanentka na crossfit, ale že je to spíš o změně pohledu: naučit se vnímat pohyb jako důležitou součást našeho zdraví a hlavně: najít si takový způsob, který vás bude bavit.

I k lepšímu jídelníčku lze dojít po-ma-lu

Tak jako si pohyb žádá malé krůčky, stejně i stravování není dobré měnit hopem. Proč? Nejenže razantní zásahy v lednici většinou nemají dlouhého trvání, ale vašemu zdraví mohou spíše uškodit. A pokud jde o čistku spáchanou na základě populárních trendů v hubnutí, pak už vůbec ne.

„Zkuste více otevřít oči, přemýšlet o otázkách i radách, které na internetu najdete. Buďte k takovým informacím kritičtí. A hlavně poslouchejte své tělo. Jezte zdravě a hýbejte se pro radost, ne za trest.“ (Andrea Mokrejšová, blog). Proto pokud tápete v tom, jak se stravovat, začněte jídelníček měnit postupně. Jak ho nejlépe upravit tak, abyste postupnými změnami došli ke svému cíli (a vyvarovali se u toho častých chyb), vás může naučit nutriční terapeutka Sandra Figalová.

Autorkou článku je Milena Toman.