Sport

Náročný den v práci? Zkuste tato cvičení na uvolnění těla i mysli

29. duben 2022

Nemusíte zrovna vstát levou nohou, abyste věděli, jak moc pod psa jsou některé dny v práci. Seznam povinností svou délkou konkuruje Velké čínské zdi, šéf se chová jako Mao Ce-Tung a vám kromě unikajícího smyslu všeho dění dochází…že jste neskutečně vyčerpaní. Co s tím?

Cvičení na setřesení stresu, u kterých můžete ležet

Předpokládejme, že to poslední, co chcete vidět, jsou lidi. Fitko škrtáme a zůstaneme tedy v pohodlí domova. Nachystejte si karimatku, lehněte si na zem, přikryjte se heboučkou přikrývkou a začněte takzvaný body scan.

Body co?

Body scan je relaxační metoda praktikovaná například v kurzech mindfulness. Spočívá v tom, že zavřete oči a projíždíte v mysli své tělo od palců přes nohy a hruď až po vrcholek vaší hlavy. 

Zní to prostě, ale jak uvidíte hned napoprvé, být všímavý vůči každé části těla a uvědomovat si pocity, které zažíváte, není zas taková maličkost. Hlava začne odbíhat, myšlenkové tornádo se opět dostává do ráže a vy najednou ležíte a místo vysněného klidu přichází pocit, že už zase máte hlavu jako škopek.

Buďte trpěliví. Jakmile se nachytáte při tom, že jste myšlenkami jinde než u těla, trpělivě se vraťte a skenujte dál. A to nejdůležitější: Nezapomínejte u toho pěkně pomalu a zhluboka dýchat.

V Japonsku shinrin-yoku, v Norsku friluftsliv…u nás prostě procházka lesem

Z pozice mrtvoly se dostáváme k lehce akčnímu, leč nenáročnému cvičení, které se v mnohých zemích etablovalo jako účinná terapeutická metoda, a to pod mnoha názvy: V Japonsku jí říkají shinrin-yoku, v Norsku friluftsliv a u nás je to prostě procházka lesem. Ano, zeleň je mocná čarodějka, a to bez toho, aniž byste museli krvelačně objímat stromy. Nám přijde hezké spojení „forest bathing“, které slibuje koupel v zeleni - tato představa je velmi lákavá, ale nebuďte na omylu, není nutné válet se v mechu a kapradí. 

Zjistilo se, že pro zklidnění tepu, poklesu stresového hormonu a zachování fyzického i psychické zdraví, stačí 15ti minutová procházka lesem, parkem nebo jakoukoliv jinou zelení. 

Úkol zní teda jasně: Jakmile cítíte, že toho máte nad hlavu, vyhledejte co nejdříve místo, kde se můžete opíjet zelení a nasávat místo digitálního obsahu poctivou lesní (či parkovou) atmosféru. 

P.S. Pokud jste akčnější, můžete si přidat na účet pár benefitů navíc a zelení se hezky proběhnout. Jak začít běhat a neublížit si typickými chybami začátečníka vám prozradí běžecký trenér Martin Levý.

Cvičte jako lenoch, říká Radek Laci

Kdyby vám k těm třistapadesáti povinnostem každodenního shonu měl přibýt ještě další seznam toho, co musíte udělat pro uvolnění těla a mysli, asi byste se cítili ještě více sevření. Proto jsme si vzali na pomoc trenéra Radka Laciho, který vás naučí skutečně jen pár, ale zato velmi efektivních, uvolňovacích cviků. 

„Naprosto jednoduchá pozice škorpióna a její modifikace vám pomůže ke skvělému uvolnění. Důležité je také, abyste se naučili ukotvit, k čemuž vám pomůže stoj na jedné noze s vysazenou pánví a hlavou v protažení.“

Rozhodně jsou tu ale tací, kteří se k duševní pohodě musí pořádně propotit, takže na závěr:

Upusťte páru pohybem, který máte rádi

Ať už je to HIIT, Cardio nebo třeba flow-yoga, u všech to platí nastejno: Vemte si na pomoc nikoliv cvičení, které je teď nejvíc trendy, ale to, které vás baví. Jen tak bude fungovat vaše vnitřní motivace a vy si budete přát k tomuto návyku vracet znovu a znovu.

Autorkou článku je Milena Toman.