Výživa

Nakoupili jsme si online jídelníčky a zhodnotili je. Jak si naši autoři vedli?

27. prosinec 2021

Na internetu najdete spousty nabídek online jídelníčků. Od odborníků i neodborníků. Na základě vstupních dat, ale i na základě toho, že prostě jenom zaplatíte. My jsme se rozhodli vybrat šest náhodných autorů jídelníčků a vyzkoušet jejich služby. Zajímalo nás, jak bude objednávka probíhat, co dostaneme za jídelníček a jak budou jednotliví autoři reagovat, když jim sdělíme, že nám jídelníček nevyhovuje. Zároveň jsme poprosili i několik odborníků, aby se nám sami k jídelníčkům vyjádřili a řekli nám, co na nich oceňují a co by naopak doporučili změnit.

Jak si vybírat jídelníček

Přemýšlíte o jídelníčku na míru, ale nejste si úplně jisti, na koho se obrátit? Kdo je opravdový odborník, a kdo na vás chce jen vydělat?

Pro opravdového odborníka je nezbytné, aby se s vámi před tvorbou jídelníčku pobavil. Ať už osobně nebo online. Velká většina odborníků si vás navíc bude chtít i změřit na InBody (pokud zrovna nejsme uprostřed pandemie).

Pro tvorbu kvalitního jídelníčku rozhodně nestačí vyplnit krátký dotazník na internetu. Velmi často se setkáváme s názorem, že pokud do aplikace nebo na web vyplníte své míry, váhy, pohlaví a vysněnou váhu, stačí to k tomu, aby vám někdo připravil vynikající jídelníček.

To je ale omyl.

Myslíte si, že takový jídelníček bude respektovat váš režim a stravovací návyky? Vaše oblíbené či neoblíbené potraviny? Váš přístup k jídlu a dosavadní stravování? Ne. Takový jídelníček povede leda k tomu, že zaplatíte spoustu peněz a za měsíc s ním to vzdáte.

Než se odborník pustí do práce, měl by zjistit: 

  • vaši motivaci pro konzultaci, 
  • základní informace o vás (př. věk, výška)
  • co je vaším cílem
  • váš zdravotní stav
  • vaše míry/záznam z měření InBody,
  • detailní záznam vašeho jídelníčku (ideálně ze 3–5 dnů včetně jednoho víkendového dne, aby se mohla prokázat opravdová validita),
  • vaše pocity (psychické i fyzické, které se pojí s jídlem),
  • čas, kdy jídla konzumujete,
  • váš spánek (budíček a večerka, kvalita spánku)
  • a samozřejmě i zápis pohybové a sportovní aktivity.

Toto je základ vědomostí, kterou by už před konzultací měl autor jídelníčku znát. 

Během online konzultace by se vás měl odborník více vyptat na:

  • váš zdravotní stav (u žen se to samozřejmě týká i hormonálního zdraví),
  • váš přístup a vztah ke stravě, stravování v minulosti, dřívější pokusy o úpravu jídelníčku,
  • hmotnostní historii (díky tomu odborník pozná, kdy jste procházeli většími změnami na váze nebo zda se váha naopak měnila pozvolně, a udělá si představu, jak ke stravě i pohybu přistupujete a co bude muset zohlednit. Někdy musí totiž posoudit, zda jsou vaše cíle reálné, na co se musíte zaměřit a zda není důležitější pracovat na přístupu ke stravě, než jen na samotném jídelníčku), 
  • pohyb v minulosti i aktuálně,
  • vaše preference a možnosti jídelníčku (preferovaná frekvence jídel, zda chodíte např. na noční směny, možnost přípravy jídel doma, či využívání i společného stravování atd.),
  • podrobné rozebrání potravin, které máte rádi a konzumujete a ze kterých se má jídelníček sestavit,
  • váš pitný režim.

Na základě těchto informací je pak možné jídelníček začít sestavovat.

Oslovování autorů jídelníčků

Jdeme na věc! 

Pro naše testování jsme se rozhodli oslovit 6 autorů jídelníčků, kteří se na svých webech nebo sociálních sítích pyšní tím, že vám udělají perfektní stravovací plány či jídelníčky na míru

Co nás zajímalo? 

  • co si o nás jednotliví autoři zjistí, než se pustí do jídelníčku,
  • kolik bude jídelníček stát a na jak dlouho bude nastaven,
  • za jak dlouho nám jídelníček dorazí,
  • jaký bude obsah jídelníčku,
  • jak autoři zareagují, když jim napíšeme, že nám jídelníček nevyhovuje.

Koho jsme oslovili

Tímto článkem nechceme nikoho lynčovat, ale ukázat vám, jak by se měly správně tvořit jídelníčky, proto jsme se rozhodli uvádět pouze iniciály autorů jídelníčků nebo názvů jejich projektů:

  • FF – online jídelníčky na míru v několika variantách – s konzultacemi nebo bez. My jsme si vybrali tu s konzultacemi. 
  • KB – online stravovací plány na míru se vstupní konzultací – tu jsme bohužel ale nedostali. 
  • MJ – online jídelníček podle toho, zda chcete nabírat, hubnout nebo udržovat.
  • – jídelníček na míru spolu s konzultací – tu jsme zde jako jedinou dostali.
  • – hotový online jídelníček k zakoupení bez zadávání jakýchkoliv vstupních dat.
  • MT – online jídelníček na míru bez vstupní konzultace. 

Co si o nás jednotliví poradci zjistili

Nejhůře tedy dopadl jídelníček od NŠ, kde jsme nezadali vůbec žádné informace kromě fakturačních údajů a jídelníček jsme obdrželi okamžitě po zaplacení.

Nejvíce informací si o nás chtěli zjistit FF a KB. Takové dotazníky by však byly dostatečné pouze v případě, že by si s námi potom domluvili osobní nebo online konzultace a víc by se nás na to doptali. Oba autoři chtěli i náš zápis jídelníčku, ale pouze za dva dny, které vůbec nemusí odpovídat dlouhodobému obrázku našeho stravování. Pro větší relevanci je potřeba zjistit alespoň 3–5 dnů včetně části víkendu, kdy se často stravujeme jinak.

Dobrý dotazník měli i MT a MJ, nicméně ani jeden z nich nechtěl zápis jídelníčku a neproběhla následná podrobnější konzultace. Jejich získané informace byly tedy pouze základní, podle kterých nelze dostatečně dobře sestavit kvalitní a individuální jídelníček.

Jídelníček by totiž sice mohl odpovídat požadovaným cílům – v našem případě redukci hmotnosti – ale v praxi by nám vůbec neseděl. Je možné, že klient by teoreticky měl při redukci přijímat okolo 1 700 kcal, ale v aktuální situaci je zvyklý na průměrný příjem okolo 2 500 kcal. V takovém případě nemůže ráz na ráz dostat jídelníček o 800 kcal chudší. Snížení by mělo probíhat postupně, na začátek např. o 10 %, kdy je jistota, že klient nebude mít hlad, množství pro něj bude přijatelné a i na něm by měl začít hubnout. Postupně s vývojem situace se teprve může jídelníček upravovat dále.

Stejně tak nám tu hrozí i opačná situace. Stává se totiž i to, že se klient dlouhodobě podjídá nebo že energetický příjem je v pořádku, ale má nevhodný poměr makroživin a je potřeba upravit pouze ten.

Jak pokládat lépe otázky?

Celkovým problémem dotazníků byly často vágní otázky, např.: „Oblíbená jídla nebo potraviny“. Otázky by měly být cílené a konkrétní. Pokud se na tyto informace neptáte konkrétně v rámci online konzultace, což nebyl ani jeden z těchto případů, je potřeba se tak ptát už v dotazníku.

Správně položená otázka by tedy mohla vypadat nějak takto:

“Zaškrtněte potraviny ze skupiny příloh, které konzumujete:

  • rýže (uveďte nejčastější druh/y),
  • brambory, batáty, těstoviny (uveďte nejčastější druh/y),
  • kuskus (uveďte nejčastější druh),
  • bulgur, pohanka, jáhly, quinoa, kamut, luštěniny (uveďte nejčastější druh/y),
  • vločky (uveďte nejčastější druh/y),
  • knedlíky (uveďte nejčastější druh/y),
  • chléb (uveďte nejčastější druh/y),
  • jiné pečivo (uveďte nejčastější druh/y),
  • tortilly (uveďte nejčastější druh/y),
  • doplňte další přílohy, které konzumujete a nejsou zde uvedené: _

Autor by se vás měl konkrétně ptát, protože je jasné, že vás takový podrobný výčet nejspíše nenapadne a hlavně by vám mohly některé potraviny vypadnout.

Jediná online konzultace proběhla s JŠ. Vyptal se nás podrobně na náš zdravotní stav, náš pracovní režim, jak se zhruba stravujeme, na výšku a hmotnost. Zápis jídelníčku ani výčet potravin, které konzumujeme, po nás ale nechtěl. Během této 80minutové konzultace, která vlastně ani nemusí být tak dlouhá, JŠ nezískal dostatečné informace o naší životosprávě pro sestavení opravdu dobrého jídelníčku na míru.

Autorovi tak mohlo uniknout, jaký problém v daném jídelníčku je, a tím pádem i to, co je potřeba upravit. Mohlo jít o upravování energetického příjmu směrem dolů, ale dokonce i směrem nahoru, příjem mohl být v pořádku a bylo potřeba upravit makroživiny. Klient takto mohl mít v jídelníčku například nadbytek tuku a nedostatek komplexních sacharidů, vlákniny, zeleniny a bílkovin. A bylo by dobré s tím operovat při sestavování jednotlivých jídel. Ukázat také to, jak aktuální varianty předělat na vhodnější. Tak by klient viděl, že se ani při redukci nemusí vzdát svých oblíbených potravin a pokrmů, jen se musí zaměřit na množství a kombinaci.

Co, kdy a za kolik jsme dostali?

Kvalitní jídelníček od odborníka může stát okolo 5 000 Kč, protože jeho příprava zabere desítky hodin. Nejedná se pouze o sepsání jídelníčku, ale také o čas strávený komunikací, vyhodnocováním jídelníčku, o vlastní konzultaci a až následně o sestavení celého výživového plánu. Nízká cena jídelníčku proto často značí, že je naprosto generický a autor si s ním nedá žádnou práci.

Pokud vám jídelníček dorazí během chvilky, musí vám být jasné, že to prostě individuální jídelníček přímo pro vás nebude. Nutričním terapeutům práce na jídelníčku zabere i několik dní. Propočítat všechny potraviny, které daný klient konzumuje nebo chce konzumovat, totiž může být opravdu náročné.

Stejně tak je to s vymýšlením receptů, které chce klient zařadit. Ty mu totiž musí sedět. K plánu je navíc potřeba se také několikrát vrátit, překontrolovat suroviny a sepsat text přímo pro daného klienta. Takový text obsahuje informace, na kterých se s autorem domluvili, co byl největší problém, na co je potřeba se zaměřit, jak budou v úpravě stravy pokračovat, jak bude vypadat komunikace a všechny další důležité informace, které se odvíjí specificky pro každého klienta. Je také potřeba dát dohromady doporučení, co se týče režimu, na kterých jste se domluvili, probrat správný postup a tak dále.

Tréninkové plány, které nám někteří autoři dodali, rozhodně nebyly v odpovídající kvalitě a posouzení individuálních možností klienta. V plánu bylo například doporučení provést cviky typu bench press, nebo mrtvý tah s tím, že jsou to základní cviky. V době pandemie navíc dost těžko proveditelné v domácím prostředí. Na místě by spíše bylo doporučení na konzultaci s odborníkem na cvičení, pokud na něj člověk není zvyklý a teprve začíná.

TOP 10 prohřešků jídelníčků

V jídelníčcích se často opakovaly některé body, které považujeme za opravdu významné chyby či opomenutí. Byly to zejména:

  • seznamy zakázaných potravin,
  • doporučení doplňků stravy (se slevovým kódíkem samozřejmě),
  • úprava potravin bez tuku, případně jen výjimečně na minimum tuku,
  • zelenina pouze syrová (výjimečně tepelně upravená),
  • snídat nejpozději do 30 minut po probuzení,
  • sestavení frekvence jídel (kolik denně), aniž bychom k tomu mohli říci, zda to tak chceme,
  • nutné striktní dodržování plánu (a zákaz reklamace jídelníčku, pokud ho nebudeme 100% dodržovat - což se může stát velmi lehko).

Některé další body vám možná nebudou připadat až tak špatné, ale níže se u jednotlivých jídelníčků dozvíte, proč jsme je autorům vytkli:

  • ukazování kalorické hodnoty jednotlivých jídel,
  • doporučení zapisovat si pro kontrolu do kalorických tabulek,
  • výpočty bazálního metabolismu.

“Jídelníček nám nevyhovuje.”

Protože nebyl žádný jídelníček skutečně na míru a nemusel nám vyhovovat z hlediska oblíbených (nebo dokonce zakázaných) potravin, frekvence jídel a také jeho složení, rozhodli jsme se všem autorům jídelníčků napsat, že nám úplně nevyhovuje a hlavně – že se nic neděje, protože nehubneme.

Po jejich odpovědi jsme o moc moudřejší nebyli. Vlastně nám všichni řekli, že to bude tím, že asi jídelníček nedodržujeme na 100 % a tím to haslo. Nakonec na naše zprávy přestali zcela reagovat.

Jednomu z autorů (FF) jsme také napsali, že máme diagnostikovanou sníženou funkci štítné žlázy. Na to nám FF napsal, že právě proto předpokládal, že po jídelníčku nebudeme zaručeně hubnout. Nikdy se nás však nezeptal na to, jak dlouho jsme léčeni, jakou máme medikaci, zda je hypofunkce kompenzovaná, nebo ne. Pokud by totiž hypofunkce kompenzovaná byla, hormony štítné žlázy by byly v normě a redukce by pro nás neměla být nijak zvlášť obtížnější než u zdravého člověka.

FF nám zároveň přislíbil, že se výsledky brzy dostaví a musíme vydržet. Zní to sice jako milé povzbuzení, ale pravidlem číslo jedna by u odborníka mělo být „nic neslibujte, protože to prostě a jednoduše nevíte“. Někdy může být problém úplně jinde a chce to od odborníka zcela odlišný přístup, na který můžete být krátcí.

Není nic špatného na tom přesně nevědět, ale je špatně, když slibujete něco, co nemůžete zaručit.

Nakonec nás však FF ještě jednou mile povzbudil, ať to nevzdáváme a pokud by to dál nešlo, příjem o trochu snížíme. K tomuto snížení už však nedošlo, protože s námi nakonec přestal i po našich urgencích komunikovat. Parádní servis – ale co bychom taky chtěli, za 799 kaček.

Autor JŠ se s námi nakonec po 3 týdnech domlouvání, kdy nám několik termínů zrušil, spojil na druhou online konzultaci (museli jsme si ji připlatit), po které nám jídelníček upravil. Zaslal nám téměř identický jídelníček, ovšem s nižšími gramážemi. Znamenalo to, že jsme po téměř 2 měsících, kdy jsme točili 8 dní dokolečka, mohli točit dalších stejných 8 dní, jen s o něco menšími porcemi. Jak nás měl takový jídelníček naučit pestrému stravování, nevíme.

Jak si vedli jednotliví autoři jídelníčků

Autor FF

Dotazník a konzultace

Jídelníček jsme obdrželi na základě dotazníku. Ačkoliv i k dotazníku máme výhrady, protože některé otázky nebyly dostatečně podrobně rozpracované a zápis jídelníčku byl pouze ze dvou dnů, hodnotíme dotazník jako nejlépe zpracovaný.

Ukázka části vstupního dotazníku od autora FF

Ani zde však neproběhl hovor, kdy by byly otázky více probrané. Pokud by to tak bylo, dotazník pro úvod spolupráce by byl v pořádku.

Na základě těchto, za nás nedostatečných, informací nám do týdne přišel vyhotovený jídelníček.

Co jsme dostali

Na úvod jsme se dozvěděli, že dle BMI trpíme obezitou 1. stupně. 

Jsou informace, které je vhodné nezmiňovat. Případně se k nim vyjádřit jiným způsobem. Ano, oslovili jsme autora jídelníčku kvůli redukci hmotnosti, z toho důvodu je jasné, že si tento problém uvědomujeme. Ale bylo by lepší se zaměřit na to, že se snažíme redukovat hmotnost, nikoliv si z jídelníčku jako první přečíst takto tvrdou informaci.

Dále jsme se dozvěděli, kolik energie přijímáme a na kolik je jídelníček sestaven.

Andrea Mokrejšová

Nutriční terapeutka a trenérka FITFAB Strong

Já osobně tyto informace nikdy neuvádím. Je určitě dobré zmínit, zda se člověk například podjídá a proto budeme jídelníček, ačkoliv redukční, navyšovat. Je dobré říci, zda budeme upravovat poměry živin, zaměříme se na frekvenci jídel atd., ale konkrétní čísla je za mě lepší neuvádět.

Proč? Protože to v lidech může více vzbuzovat zaujetí čísly. Smyslem jídelníčku je i v odnaučení se neustálého přepočítávání kalorií, řešení obsahu makroživin do posledního gramu. Naopak by měl klienty naučit, jak si jídla sestavit, aniž by to příliš řešili, natož ještě přepočítávali na kalkulačce nebo v kalorických tabulkách.To by měl být jeden z hlavních úkolů jídelníčku – naučit se stravovat bez nutnosti počítání a znormalizovat stravovací chování. Ani s jídelníčkem na míru nemůžete přestat žít a vše mu podřizovat.

Zakázané potraviny a chyby v jídelníčku

Ještě před samotným jídelníčkem jsme se dočetli, jak správně s jídelníčkem pracovat. Hned v úvodu jsme se dočetli, co všechno v jídelníčku nesmí být. Například bílá mouka, sladké potraviny, smažené potraviny, atd. Tyto zákazy ale často vedou k vytvoření nezdravého vztahu k jídelníčku a výčitek po pozření takového jídla.

Jsou samozřejmě potraviny, které bychom měli v našich jídelníčcích preferovat a upřednostňovat. To však neznamená, že si občas nemůžeme dát něco smaženého, nebo že se po poctivé buchtě z bílé mouky a másla okamžitě odkutálíme o 2 kg těžší. Vše je jen o množství a celkovém kontextu. I kdybyste každý den svačili kousek koláče, nemusí to být nutně špatně. Ale pokud se naučíme, že je to něco špatného a budeme mít kvůli tomu výčitky, špatně to je. A tomu nás podobné zakázané seznamy bohužel učí.

U výběru potravin se ještě chvilku zdržíme. V jídelníčku od FF se objevovaly tipy na potraviny, se kterými souhlasíme, například řepkový olej. Nicméně tu pořád zaznívají občas nepravdivé (a někdy až škodlivé) informace. Je to například:

  • doporučení smažit na panenských olejích,
  • dávat si pozor na sacharidy v zelenině,
  • ovoce se doporučuje konzumovat pouze do 15 hodiny,
  • banán byl uveden jako zdroj bílkovin.

Frekvence jídel

V jídelníčku od FF jsme se také dočetli, že je potřeba jíst každé 2-3 hodiny, ačkoliv se nás nikdo neptal, zda nám vyhovuje jíst opravdu 5x denně a zda na to máme třeba i prostor vzhledem k práci. Stejně tak jsme měli předepsáno snídat nejpozději 30 minut po probuzení, což, jak jistě víte z naší lekce Mýty ve výživě II., není vůbec nutné.

Doporučené suplementy

V jídelníčku jsme našli také doporučení na nakopávače, spalovače, proteiny, umělá sladidla a doplňky vitamínů a minerálních látek. To vše samozřejmě na konkrétním e-shopu se slevovým kódem. Z využívání těchto slevových kódů má autor jídelníčku samozřejmě provizi, takže na vás ještě pěkně vydělá.

Jídelníček

Konečně se dostáváme k samostatnému jídelníčku. Celkem jsme získali předpis na 14 dní. Z čehož jsme pochopili, že po nich se jídelníček točí dál. Nemáme tedy možnost si jídla prohodit, například podle toho, co máme zrovna doma, nebo podle toho, na co zrovna máme chuť. Takový jídelníček tedy není flexibilní a nemusí nám zcela vyhovovat. Navíc potřebuje naši perfektní přípravu, aby nám nic nechybělo.

Též nás zarazilo, že u hlavních jídel nejsou napsané tuky, které bychom potřebovali k přípravě jídel. Z toho vyplývá, že si můžeme připravit pouze maso pečené bez oleje, nebo vařené?

Dále nás zarazilo nesmyslné sestavení některých jídel, kdy se vlastně ani nemůžeme pokusit vyvodit, podle čeho jídla skládat. Někdy jsme například u snídaně neměli žádnou bílkovinu, pouze rýžové vločky vařené v rýžovém mléce, ještě doplněné o 40 g ořechového másla. Bílkoviny jsme tu sice skoro nenašli, zato tuky tu byly zastoupeny v nadměrné míře. Jindy naopak byla předepsána například kaše, kam se ještě přidával protein navíc. Krom toho, že by bylo jednodušší přidat jogurt nebo třeba tvaroh, to z hlediska základních stravovacích zásad nedává smysl.

Jídelníček by tedy měl ukázat, jak si jídla sestavit – kdyby jídelníček napovídal, že se u každé snídaně má objevit bílkovina, bylo by nám pak krásně jasné, že by se na ni nemělo zapomínat. Prozradilo by to mnoho také o množství jednotlivých živin.

Takto to ale vypadá, jako by někdo dal dohromady náhodné recepty a ty upravil na odpovídající energetickou hodnotu. Ale to nestačí, je potřeba věnovat pozornost i složení makroživin.

Institut moderní výživy

Tady je už hned od začátku plno klasických mýtů ve výživě: „bílá mouka musí pryč, ovoce jen dopoledne, pijte pouze neperlivou vodu, snídejte půl hodiny po probuzení“. Taková nesmyslná doporučení vedou akorát k tomu, že se člověk učí negativnímu dělení potraviny na „dobré a špatné“.

Není absolutně žádný důvod bát se bílé mouky a výrobků z nich, stejně tak ani kalorie v ovoci neví, kolik je hodin a pro tělo mají stejnou hodnotu dopoledne i odpoledne. Ani zákaz pít perlivou vodu nechápeme, pokud je někdo zvyklý pít slazené sycené nápoje, tohle pro něj může být přijatelnější varianta než se snažit pít pouze kohoutkovou vodu.

Obědy a večeře se velmi opakovaly. Chápeme, že je to myšleno asi dobře, aby si člověk uvařil najednou, ale v praxi je to pro klienta spíše na škodu a jídla ho budou otravovat. Stejně tak jsme moc nepochopili rozdíl, kdy u oběda bylo např. příjem 120 g krůtího masa a na večeři 115 g, jaký to má být jako rozdíl? To je pod rozlišovací schopnost klientů a rozdíl je absolutně zanedbatelný a nesmyslný.

Autor KB

Dotazník a konzultace

I zde jsme před započetím spolupráce vyplňovali dotazník. Kladně hodnotíme, že jsme museli vyplnit zápis našeho jídelníčku. V dotazníku ale zcela chyběly otázky např. na spánek, menstruaci a podobně, zbytek otázek na stravu a pohyb byl plytký:

  • Co ráda jíte?
  • Doplňky stravy:
  • Držela jste v minulosti nějakou dietu?
  • Máte problém se snídaní?

Jídelníček se neptal dostatečně dopodrobna a klient tak může mnoho informací vypustit, protože mu buď nepřijdou důležité, nebo si na ně zrovna nevzpomene. Kdyby následoval telefonát, kde by se nás autor jídelníčku doptal na podrobnější informace pro nastavení jídelníčku, byl by dotazník v pořádku. Autor ale na telefonátu netrval a pro sestavení jídelníčku se spokojil s našimi obecnými odpověďmi.

V jedné z nich jsme na otázku „Držela jste v minulosti nějakou dietu?“ odpověděli „Ano, mraky.“, z čehož autor sice zjistí, že je problém dlouhodobého charakteru a bylo zde asi několik nepovedených pokusů, ale je potřeba se vyptat více. Jaké diety, jak jsme na ně reagovali, jak dlouho jsme je drželi. Mohli jsme je držet dlouhodobě a mohly tak vést k nějakým dalším důležitým následkům, se kterými je potřeba kalkulovat při tvorbě jídelníčku.

Co jsme dostali?

K samotnému jídelníčku nám dorazily i recepty, které byly pěkně zpracované a úplně obyčejná tabulka, do které jsme si mohli zaznamenávat progres. Jak často a co máme sledovat, už nám ale nikdo nenapsal. Možná byste se divili, ale někteří klienti neznají rozdíl mezi měřením pasu a boků.

Jak často sledovat pokrok?

Andrea Mokrejšová

Nutriční terapeutka a trenérka FITFAB Strong

Možná vás napadne, že se má každý měřit a vážit podle svého. Ale já ze své zkušenosti vím, že mnoho (zejména žen) je schopno na váhu stoupat každý den a stejně tak si měřit i míry. Proč to vadí? Když pomineme velké zaujetí mírami a nevšímavost například toho, jak se mění naše zažívání, pocit energie atd., tak je to i fakt, že každá změna potřebuje trochu odstup a čas. A třeba výkyvy hmotnosti mohou být v rámci dnů jako na horské dráze. Já bych proto nedoporučila kratší interval měření než jednou za 14 dnů, ale spíše delší.

Jídelníček

Samotný jídelníček byl docela těžký na rozkoukání. Bylo náročné pochopit, co a jak k sobě patří, a nebylo zcela jasné, co má být snídaně, oběd, svačina či večeře. Tabulky byly totiž označené pouze jako jídlo č. 1–4 a poté tu byly ještě jednou s jinými jídly zase označené jako jídlo č.1–4. A to jsme jídelníček hodnotili jako lidi z oboru.

Jídla byla často navíc nesmyslně sestavená. Některé snídaně byly vyváženě složené (tj. obsahovaly ve vhodném poměru sacharidy, bílkoviny, tuky a zeleninu/ovoce), ale na výběr byla třeba i varianta 3 ks vajec a k tomu zelenina, což už za vyváženou snídani považovat nemůžeme. Obecně bylo v jídelníčku velmi málo variant, což s ještě přidanou nepřehledností hodnotíme jako největší problém celého plánu.

JÍDLO Č. 1 (vyberte si libovolný sloupec)
JÍDLO Č. 4 (vyberte si libovolný sloupec)

Ačkoliv jsme v dotazníku vyplnili, že v jídelníčku nechceme brambory, protože nám nechutnají, hned u prvního oběda byly brambory, které se v celém jídelníčku opakovaly ještě mnohokrát. To by nevadilo, pokud bychom si chody sestavovali sami, ale zde jsme měli přesně předepsanou variantu jídla.

Poskočilo nám srdíčko, když jsme viděli, že si brambory můžeme vyměnit. Naše nadšení ale rychle opadlo, když jsme viděli za co. Jako vhodnou alternativou k bramborám zde byla dýně. Svými nutričními hodnotami se však bramborám opravdu nepodobá. Zatímco brambory mají v jídelníčku úlohu přílohy, dýně ve stejném množství plní roli zeleniny.

Další obědy na tom nebyly o moc lépe než snídaně. Někdy byla jídla relativně vyvážená, ale někdy jsme dostali jen:

  • losos a zelené fazolky – chybí příloha,
  • brambory (opět) a k tomu hummus – chybí bílkovina,
  • batáty se zeleninou – chybí bílkovina,
  • květák se sýrem a tofu párky – chybí příloha.

Energeticky si jídla sice odpovídat mohla, ale živinami absolutně nikoliv. Protože jsme si každý den mohli volit libovolně mezi růžovými sloupečky, co budeme jíst, znamenalo to velké rozdíly v příjmu každý den. Jídelníček se ve dnech samozřejmě vždy mění, to je normální a nijak to nevadí, ale takto významné a dramatické změny už při učení se zdravému a vyváženému stravování nijak nepomáhají, natož pak v udržitelné redukci.

Odpolední svačiny byly celkem v pořádku a následovala večeře, kde opět z nějakého důvodu občas přílohy byly a občas ne. Dvě varianty jídel tu byly navíc identické.

U všech jídel často chyběl olej na přípravu. Občas se také objevovaly podivné tipy na jídla, například smíchat cizrnovou mouku s lahůdkovým droždím a šunkou, což jsme si měli opéct na pánvi. Ale proti gustu…

Zvláštní byla i některá doporučení hned v úvodu, kdy například za nejvhodnější tuky byly označené vejce, mléčné výrobky a maso. O rostlinných zdrojích tuků v této části nepadlo ani slovo, přičemž by měly být hlavním zdrojem v jídelníčcích, ale nám nebyly doporučeny vůbec.

Suplementy? Tak tady je kódík!

Na závěr nechybělo samozřejmě doporučení na suplementaci, ke které jsme dostali opět slevový kód na protein. Jako tréninkový plán jsme dostali tip na jeden domácí trénink. Jak často ho máme cvičit nebo co jiného k tomu máme dělat, jsme se už nedozvěděli. A ne že by se s námi někdo domluvil, jak bychom si to představovali my.

Andrea Mokrejšová

Nutriční terapeutka a trenérka FITFAB Strong

Největší perla na nás čekala na konci jídelníčku. Týkala se pitného režimu. Každou večeři jsme dostali doporučení pít čaj na odkyselení organismu. To považuji za tak velký přešlap, že pochybuji o jakékoliv kompetenci tohoto autora k tvorbě výživových plánů. Stravou ani nápoji nejsme za běžných okolností ovlivnit pH naší krve, které je díky regulačním mechanismům acidobazické rovnováhy udržována ve velmi úzkém rozpětí. Stravou můžeme ovlivnit pouze pH moči nebo slin, čehož je právě často zneužíváno, protože změřit lakmusovým papírkem jednu z těchto tekutin není nijak složité ani finančně náročné, často však může na lidi, kteří se v oboru nepohybují, působit velmi šokujícím dojmem a vyvolat v nich strach. Naše tělo si ale s konzumací kyselých potravin snadno poradí. Je dobré zmínit i to, že pro některé naše orgány je kyselé pH naprosto přirozené. Je to například žaludek, kde je pH okolo 2–4.

Karolína Fourová

Odbornice na výživu a kvalitu potravin a food blogerka

Samotný individuální jídelníček mi přijde nepřehledný, nevyvážený a odbytý stejně jako úvodní text. Na první pohled mě zaráží frekvence brambor, které jsou v úvodu uvedeny jako potravina, kterou klientka nejí. Je zřejmé, že se nikdo nesnažil jídelníček sestavit individuálně, pouze změnil úvod a následně vše více či méně zkopíroval. Přestože je v úvodu manuálu napsáno, že jsou komplexní sacharidy důležité, u spousty jídel zcela chybí. Stejně tak chybí rostlinný olej nebo jiný tuk, na němž by jídlo mělo být připraveno.

Na úvodní straně mě zarazily ořechy a avokádo jako zdroj rostlinných bílkovin, ty jsou totiž především zdrojem rostlinných tuků, případně vlákniny. Konkrétně na avokádo jako na bohatý zdroj tuků bych klientku toužící po redukci speciálně upozornila.

Velkou chybu i v nedostatečném popisu konkrétních surovin. Klienti se totiž v rozdílech mezi jednotlivými výrobky na trhu často neorientují. Nestačí proto napsat „řecký jogurt“, je rozdíl, zda klientka sáhne po jogurtu s 0 % tuku, 5 % tuku nebo 10 % tuku.

Nedokážu odhalit význam doporučených večerních svačinek. Pokud mají sloužit jako druhá večeře, nerozumím misce sušeného ovoce, mraženému ovoci se sladidlem, smoothie s kokosovým mlékem, kde – kromě nevhodného složení – není ani udáno množství, z jakého má klientka takovou svačinku připravit.

Ačkoliv nejsem specialista na pohybové aktivity, nedovedu si představit, že bych paní s 98 kilogramy doporučila tak náročné cvičení na klouby, jako jsou dřepy, dřepy s výskokem nebo běh. Ani to ve mě nevzbuzuje pocit individuálního plánu.

Autor MJ

Dotazník a konzultace

U MJ jsme si koupili jídelníček, se kterým nám byl avizován i 2měsíční dohled. Dva dny po vyplnění dotazníku, ve kterém jsme byli dotázáni na základní informace o nás a míry (věk, výška, váha, zaměstnání, aktivita, odhad procenta tuku podle obrázku), nám dorazil jídelníček.

Jak už vás asi napadne, ani tento dotazník není nic, podle čeho bychom mohli začít sestavovat jídelníček. Celkově není příliš podrobný, ale pokud by následovala dobrá konzultace, neměli bychom s tím problém. Chyběl také zápis stávajícího stravovacího režimu a otázky na zdravotní stav.

Co jsme dostali

Za dva dny nám nepřišel pouze jídelníček na míru, ale také mnoho dalších dokumentů, například tréninkový plán, tabulky na nákup a plánování jídla, tabulky na zaznamenávání progresu našeho těla, návod, jak s jídelníčkem pracovat a motivační deník.

Andrea Mokrejšová

Nutriční terapeutka a trenérka FITFAB Strong

Sice mi většina dokumentů přišla nadbytečná, ale může to být hezké povzbuzení. Motivační deník také může být fajn retrospektivou, samozřejmě to není pro každého, ale pro mnoho lidí to může být příjemným bonusem. S čím už mám trochu větší problém, je tabulka pro přepočítávání kalorií v jídlech. Proč mi to vadí? Hned z několika důvodů:

  • učí to sledovat pouze kalorie, nikoliv obsah makroživin (i mikroživin), který je stejně důležitý,
  • zvyšuje to zaujetí čísly v jídle, v dnešní době má opravdu mnoho lidí problém s neustálým přepočítáváním kalorií ve své stravě, snahou jídelníčku by mělo být toto odstranit,
  • proč si kupuji jídelníček, když si mám následně ještě přepočítávat kalorie – to byl přece ten důvod, proč jsem si jej koupila.
Možná vás napadne, že je to dobře, protože se naučíte sledovat svůj kalorický příjem, a pak už nebudete jídelníčky potřebovat, ale jak už bylo napsáno výše, jídelníček by vás měl navést na normální stravování, kdy není potřeba něco neustále přepočítávat a odvažovat. Je sice dobré mít představu, ale není potřeba vědět přesná čísla kalorií a makroživin. Tu představu zjistíte mnohem lépe tím, že uvidíte potřebná množství jednotlivých surovin. Ty byste se měli učit v prvních týdnech dodržování jídelníčku a postupně od odvažování/měření ustupovat. Já osobně se se svými klienty snažím po jednom měsíci přecházet na metodu bez vážení. Díky tomu se pak naučíte lépe odhadovat množství i třeba na dovolené, kde máte jídla formou bufetu. Důležitý je i fakt, že zdravá strava není pouze o nutričně vyšperkovaném jídleníčku, ale také o zdravém přístupu ke stravě. A právě nadměrné zaujetí čísly, stres z toho, že si něco nemůžete přesně odvážit, změřit, nebo spočítat, může vést i ke stravovací patologii, jako jsou různé poruchy příjmu potravy a dnes již známá orthorexie.

Tréninkový plán byl nepřehledný a hlavně náročný. I na domácí tréninky jsme se v plánu setkali se základními cviky, kterými jsou podle MJ benchpress a mrtvý tah. Většina lidí cvičících doma ale pravděpodobně ani neví, jak takové cviky vypadají, nedokážou je správně provést a většinou na ně nemají ani potřebné vybavení.

Práce s jídelníčkem

Dostáváme se k části, jak pracovat s jídelníčkem, kde nám MJ doporučuje si jídelníček stále zapisovat do kalorických tabulek. Znovu – kdybychom si chtěli vše přepisovat do KT, nepotřebovali bychom jídelníček na míru. Stačilo by nám, aby někdo vypočítal hodnoty, podle kterých se máme stravovat. Je pak obrovsky časově náročné jet podle plánu, tj. odvažovat každou surovinu a to si ještě následně zapsat do tabulek. Je to vlastně 2x tak velká zátěž, přitom jídelníček by nám měl tuto práci naopak ušetřit.

Dále se nám dostává doporučení na potraviny jako jsou bezkalorické omáčky a ochucovadla, na protein, kreatin, vitaminy, proteinové kaše, nízkokalorické jogurty, džemy. Výčet obsahuje i doporučení na olivový a kokosový tuk a zároveň použití minima tuku při přípravě pokrmů.

Doporučení k jídelníčku MJ

Je potřeba si uvědomit, že jíst pořád hodně smažených nebo fritovaných jídel není dobré, ale není potřeba si vše dělat bez tuku. Osmahnout si zeleninu, maso atd. na pánvi s trochou kvalitního tuku na tepelnou úpravu je v pořádku. Oproti tomu sníst polovinu sklenice ořechového másla už tak v pořádku není.

Dále je dobré si uvědomit, že většina lidí stravujících se a hýbajících se běžným způsobem, opravdu nepotřebuje speciální doplňky stravy jako je třeba kreatin. Přeci jen žena s vyšší hmotností, která většinu času v práci sedí a poté se skládá její pohybová aktivita z chůze domů a 2–3x týdně ze cvičení, není to samé jako silový sportovec.

Andrea Mokrejšová

Nutriční terapeutka a trenérka FITFAB Strong

Co se mi v této sekci velmi líbilo, je povzbuzení, že pokud jeden den nejíme dle plánu a přejíme se, druhý den se nic neděje a prostě pokračujeme dál. Zároveň tu autor jídelníčku upozorňuje na skokové navýšení hmotnosti po dni přejedení, ze kterého se nemáme hroutit, protože se jedná o vodu, nikoliv tuk.

Jídelníček

Dostáváme se k samotnému jídelníčku. Ani zde se neobejdeme bez čísel vypočítaného bazálního metabolismu a doporučeného kalorického příjmu včetně makroživin.

Jídelníček od MJ je sestaven na 5 porcí denně, aniž bychom to společně konzultovali. U každého jídla máme několik variant. U snídaně a svačin jsou varianty dané a máme na výběr z 9-20 jídel). U oběda a večeře si můžeme vybírat přílohu a bílkovinný zdroj a jen to dohromady poskládat.

Jen máme zakázáno si 2x denně vybrat rybu, abychom nejedli příliš tuku. To je celkem zavádějící, protože třeba taková treska má cca 2 % tuku a je to tedy něco naprosto rozdílného například od lososa. Takto „netučných“ ryb je samozřejmě mnohem více, i těch, které jsou pro nás lokální.

U večeře už máme docela omezené množství sacharidů a stejně jako u oběda tu nemáme uvedené množství tuku. Jistě, zvláště v redukčním jídelníčku je dobré hlídat množství přijatých tuků, ale je jasné, že si občas budeme chtít třeba něco osmahnout na pánvi. Kolik si tedy máme tuku dát? Pro někoho to můžou být dvě kávové lžičky, pro někoho polévkové lžíce. Co je tedy v pořádku? To by nás měl takový jídelníček naučit.

V jídelníčku je i mnoho receptů, což je super. Naopak negativně bychom hodnotili obrovské množství pravopisných chyb a nepřehlednost textu, což prostě budí dost nedůvěry.

Několikrát nám bylo v textu připomenuto, že je potřeba „dodržovat jídelníček na 100 %“, že se „každý gram navíc počítá“ a musíme se vyhnout „nezdravému jídlu“. Právě takové věty ovšem podkopaly veškerou flexibilitu, kterou bychom si z jídelníčku jinak mohli odnést.

Když jsme autorovi jídelníčku napsali, že se po jeho dodržování nic neděje, odepsal, že ho asi nedodržujeme. MJ navíc většinou vůbec nevěděl, kdo mu píše a jen psal, že „o nás nic neví a bude to tím, že jídelníček nedodržujeme naprosto přesně“. Na doplňující otázky už nám odpovědi nepřišly. Dvouměsíční dohled tedy úplně dobře nefungoval.

Andrea Mokrejšová

Nutriční terapeutka a trenérka FITFAB Strong

Jídelníček na míru by nás měl naučit jíst flexibilně, bez potřeby něco dodržovat na 100 % přesně. Stejně tak by nám měl autor jídelníčku vždy vyhovět, když nám nevyhovuje, aby nám ho pomohl upravit tak, ať podle něj můžeme dále jet. A ano, s některými lidmi je to opravdu oříšek, ale většina klientů potřebuje slyšet spíše povzbudivá slova, a ne to, že je to jejich chyba.

Institut moderní výživy

Jako první nás bolely oči zejména z formy, překlepů a gramatických chyb. Takto napsaný plán už na první pohled nepůsobí profesionálně.

Pozitivně však hodnotíme důraz na kalorický deficit a nesnaží se na klienty působit neověřenými informacemi, že za jejich problém s váhou mohou hormony a na kaloriích nezáleží.

Dále se nám tu však nelíbily některé polopravdy, například, že kalorický deficit zvyšujeme vždy jen přidáním pohybu, nikdy snižováním stravy. To je samozřejmě nesmysl a už z podstaty věci, že tvoří redukční jídelníčky, to nedává smysl. Stejně tak, že nikdy nelze jít pod bazální metabolismus. Například u lidí s vyšším stupňem obezity může mít smysl jít i pod tuto hladinu a tělo si o to více vezme ze svých zásob. Samozřejmě při příliš vysokém deficitu hrozí, že si tělo sáhne více do svalů, což není žádoucí, ale není to tak, že když člověk při redukci jí pod bazálem, tak je to automaticky špatné, záleží na kontextu daného klienta, zdravotním stavu apod. Určitě není pravda, že by se „přebytečné bílkoviny“ ze stravy ukládaly do střev, to je nesmysl.

Jídelníček je asi myšlený dobře, pro klienta je flexibilní a je velký výběr variant. I tak se tu objevují občas obtížné dávkovatelné ingredience – např. 40 g banánu.

Autor JŠ

Dotazník a konzultace

U autora JŠ jsme se jako u jediného dočkali konzultace, kde nás mohl více vyzpovídat. Pro konzultaci jsme měli připravenou kamarádku, která do vstupního dotazníku vyplnila všechno podle skutečnosti.

Měli jsme radost, že konečně bude příležitost nás více vyzpovídat, když hovoru žádný dotazník nepředcházel. Přišlo ale spíše zklamání, protože otázky během hovoru rozhodně nebyly dostatečné. JŠ se nás jen vyptával na náš režim a chtěl vědět, zda jsme zdraví.

Co jsme dostali

Flexibilita? Spíš ne!
Za 5 dní jsme obdrželi jídelníček, který se skládal z 8 předepsaných dní. Těchto 8 dní bylo bez možnosti volby jídel, jídla byla pevně daná. Frekvence stravování byla stanovena na 5x denně. Bylo nám doporučeno, abychom drželi rozestupy mezi jídly 2-3 hodiny. To znamená, že bychom v případě obědu ve 12 hodin měli poslední jídlo jíst někdy mezi 16.-18. hodinou. Představte si, že chodíte spát mezi desátou a jedenáctou a máte 7-9 hodin být o hladu. Chápali bychom to jako orientační doporučení, ale mělo by následovat vysvětlení, že to není absolutní a není potřeba se těchto časů držet přesně.

Dále jsme dostali doporučení upravovat jídla beztukovými formami. To je něco, co se u jídelníčků opakovalo. Cílem jídelníčku by nemělo nás učit jíst vše bez tuku, ale naučit nás, jak to připravit s vhodným množstvím tuku.

Z dalších doporučení jsme byli spíše rozpačití. Hned v úvodu jsme našli tabulku s rozdělením potravin dle glykemického indexu. Chybělo tu však vysvětlení, co to vůbec GI je a jak ho třeba i u potravin s vysokým GI snížit. Tato informace není pro skládání jídelníčku úplně přínosná, pokud není dostatečně vysvětlena.

Je libo odkyselení?
Dále jsme tu našli tabulku s kyselotvornými a zásadotvornými potravinami. S tím, že je důležité jíst 80 % alkalických a 20 % kyselých potravin. Dost velký přešlap. Zdravý organismus má kompenzační mechanismy, kterými udržuje pH naší krve, proto k nějakému „překyselení organismu“ nedochází. Potravinami to nejsme schopni ovlivnit, jediné, co bychom ovlivnili, je pH naší moče, což pro nás není nijak důležité.

Proto je nesmysl jíst potraviny, pít čaje, nebo dělat jiné procedury na „odkyselení“ organismu. Můžeme samozřejmě trpět vážným onemocněním, kvůli kterému může dojít k např. k metabolické acidóze. Je to například při dekompenzovaném diabetu, vážném onemocnění ledvin nebo respiračního systému. Pokud by došlo i k malému výkyvu z úzkého rozmezí pH naší krve, je to velmi závažný stav, který je potřeba řešit v nemocnici, v její terapii nám však určitě nepomůže jíst více zásadotvorných potravin. Pokud by u vás i k drobnému vychýlení z pH došlo, určitě to poznáte a odbornou pomoc sami vyhledáte.

Zakázané potraviny jako evergreen
Opět jsme tu našli výčet potravin, které jsou v jídelníčku zakázané. Byl to cukr, bílé pečivo, sladké a tučné pečivo, instantní potraviny a důrazně bylo zmíněno, že po 16. hodině nemáme jíst žádné sladké a po 18. hodině žádné živočišné tuky. Z jakého důvodu by to vadilo, nám nikdo nevysvětlil. Pouze jsme se dočetli, že to není vhodné v redukčním jídelníčku. Takhle jednoduše to nelze specifikovat, záleží na celkovém jídelníčku a našem životním rytmu.

Zároveň jsme dostali doporučení k 2. večeři po fyzické aktivitě sníst sušený ananas nebo ovoce. Z doporučení „nejíst nic sladkého“ jsme tedy opět dost na rozpacích. Bylo by fajn svá doporučení alespoň ctít, když už je do jídelníčku autor výslovně píše.

Tak máme si to dávat, nebo ne?!
Ještě jsme byli upozorněni, abychom si dali pozor na „módní potraviny, které obsahují 0,0001 % tuku“, protože nemají nic společného s původní potravinou. Záhy v samotném jídelníčku máme několikrát řecký jogurt s 0,01 % tuku. Opět bychom zmínili, že je dobré ctít svá doporučení. Na příjmu řeckého jogurtu bez tuku nevidíme nic špatného. Kromě toho nám byly zakázány mléčné dezerty. V jídelníčku se pak ale často opakoval jahodovo tvarohový dezert.

Bílá mouka byla sice na seznamu zakázaných potravin, ale následně jsme si přečetli, že je důležité přijímat cereální pečivo. Autor JŠ nejspíš myslel celozrnné. Cereálie totiž znamenají obiloviny. Takže například pšenice je vždy cereálií, ale jen v některých případech je celozrnná a má tak vyšší obsah vlákniny, což by důvod, proč nám byla doporučená. Když pomineme záměnu slov, je zajímavé, že v jídelníčku se u některých jídel dále objevuje bílá mouka na zahuštění. Máme pak pocit, že doporučení a jídelníček psali úplně jiní lidé.

Jídelníček

V samotném jídelníčku, který jsme měli 8 dní neustále točit dokola, jsme si kromě daných surovin přečetli, kolik kalorií a sacharidů máme v každém jídle. To je zase naprosto zbytečné uvádět. A když už, tak by bylo fajn ukazovat alespoň kompletní informace.

Velkou nevýhodou jídelníčku byla nulová flexibilita. A tak jsme po měsíci napsali autorovi JŠ, že nám jídelníček nevyhovuje a hlavně nehubneme. Poprosili jsme, zda by nám autor mohl ubrat trochu pitného režimu, že zvládneme maximálně 2,5 l vody denně, a že bychom chtěli prohodit jídla z jídelníčku v rámci jednotlivých dnů. Chtěli jsme také zařadit některý z našich oblíbených receptů a poradit s jejich zdravější variantou.

Mile nás překvapilo, když se autor JŠ rozhodl jídelníček upravit. Vzápětí ale přišlo zklamání. Úprava spočívala pouze v tom, že nám autor přepočítal hodnoty jídelníčku, ale pořád jsme měli na výběr jen těchto 8 dní, které máme dále točit dokola. Úplně nevíme, jak dlouho je tohle klient schopný vydržet.

Fitclan

Najviac nás pobúrilo obmedzovanie založené na pseudoinformáciách. 39-ročná pani, hľadajúca jedálniček na chudnutie pri miernej obezite, potrebuje vedieť, prečo dané veci robiť. Tento jedálniček jej to nehovorí, uvádza sa v ňom iba to, čo (ne)robiť. A aj to prevažne v absurdnej podobe

Vieme, že striktné pravidlá, ktoré navyše nemajú zmysel, sú zbytočné a kontraproduktívne, môžu byť veľmi demotivujúce, nedodržateľné aj podnecujúce hlad či prejedanie.

Zastavme sa u jedného z najväčších problémov z tohto bodu, a to konzumácia 80% alkalických a 20% kyslých, a z toho ešte také skombinovanie, aby boli tieto potraviny len s nízkym glykemickým indexom.

Ako už vieme, alkalická diéta je hlúposť. Avšak, okrem tohto odporúčania pribudlo ešte druhé, aby si klientka vyberala potraviny len s nízkym GI (ktorý je navyše ešte veľmi, veľmi strohý).

Rigídny prístup a podobné obmedzenia sú cestou za neúspechom, o to viac u dospelej ženy pred štyridsiatkou, ktorá má pravdepodobne menej času, nejakú prácu a hlavne život. Individuálne potreby išli očividne bokom, namiesto toho dostala informácie z Googlu, na čo slúži vitamín B a že má jesť každé 2-3 hodiny, čo nebude nápomocné pre jej ciele.

Autor NŠ

Námi poskytnuté informace

Po vyplnění fakturačních údajů na webu a zaplacení částky přes platební bránu jsme se okamžitě dostali k samotnému jídelníčku.

Úplně tu tedy chyběla jakákoliv konzultace a jiný osobní kontakt.

Co jsme dostali

E-book. Hned v úvodu si přečteme, že e-book vznikl na základě zkušeností autora. Ten se nikdy nepotýkal s vysokou hmotností, naopak byl dokonce příliš hubený a přišel o svaly. Aby nemusel každému odpovídat na zprávy zvlášť, vytvořil se svým týmem tento e-book, jako ucelenou odpověď toho, jak se stravuje a cvičí.

Riziko je v tom, že jde tedy pouze jeho režim a neznamená to, že by měl jídelníček vyhovovat vám. Což se v naprosté většině i stane.

NŠ zde ještě zmiňuje, že cílem není z vás vytvořit fitness závodnici, ale ženu, která sama se sebou bude spokojená. To vedle fotky v plavkách, kde má vysekaný pekáč buchet, působí trochu nedůvěryhodně. Můžeme se mít rádi i bez takového břicha?

Hned vzápětí nás prosí o zaslání fotek, pokud se nám díky programu povede dosáhnout změny, se kterou jsme spokojeni a poslat fotku „před a po“. Jen nám tu chybí informace, co dělat, když spokojeni nejsme.

Jídelníček

Hned přecházíme k samotnému jídelníčku, ten je rozdělen na 3 měsíce. První měsíc je zaměřen na redukci, druhý na nabírání svalů a třetí na udržování.

Máme zde opět uvedené množství energie a makroživin, které budeme v jednotlivých měsících přijímat. A zároveň je tu napsáno, že se hodí pro ženu ve věku 20–30 let s 60 kg a 165 cm. To je sice hezké, ale třeba našim potřebám to vůbec neodpovídá (a to nemluvě o problematice pohybu, množství svaloviny, tuku atd.). Proto není zcela jasné, jak nám někdo může prodávat „ucelený plán“, který je vhodný pro jednu konkrétní osobu.

Mnoho lidí by jistě chtělo mít postavu jako autor, ale pochybujeme, že slepé následování jeho stravování nám to zajistí. Uvědomme si, že NŠ se vzhledem svého těla živí, a proto se mu také může věnovat 24 hodin denně a trávit tak čas v posilovně, sauně, na kosmetice atd. To většině z nás úplně nepůjde.

Jídelníček je opět uváděn na 5 porcí za den a ke každému jídlu je 5 ukázek. V každém měsíci je jen rozdíl množství jednotlivých surovin. Jídla jsou pořád stejná. V doporučeních je uveden klíč, co by jednotlivá jídla měla obsahovat, ale absolutně z nich nedokážeme pochopit, kolik bychom si daných surovin měli na talíř dát. Klíč je nám jasný pouze u obědů. Navíc si opět všímáme, že u jídel často chybí tuk k přípravě.

Před každým měsícem máme doporučení, co mají jídla obsahovat, kdy máme jíst před a po sportu, jaké máme užívat vitamíny, proteiny, BCAA, L-carnitin a jiné doplňky. U každého měsíce se slovo od slova opakuje.

V jídelníčku od NŠ se objevují i doporučení jako je snídat do jedné hodiny od probuzení, cvičit cardio nalačno a poté jíst nejdříve za 45 minut, nebo si hned po probuzení dát vodu s citrónem.

Také je nám doporučena zásada „one daily“ = pokud už jste tuto potravinu v jídelníčku měli, nejezte ji znova. Asi jde o doporučení kvůli pestrosti, ale nevidíme moc velký důvod, proč bychom si nemohli dát např. papriku dvakrát denně.

Tento plán může být klidně vhodný pro autora, ale určitě by ho neměl prodávat jako univerzální a ucelený plán pro všechny. Nehledě na to, že pokud potřebujete zredukovat 10 kg, tak se nám to ani s takto přísným plánem na 1 400 kcal v redukčním měsíci nepovede. A je to dobře. Taková redukce by určitě nebyla dlouhodobě udržitelná. I kdybychom se pro dodržování rozhodli, u většiny jídel bychom netušili, co mám vlastně dělat.

Autor MT

Dotazník a konzultace

Zde jsme opět vyplňovali kontaktní formulář se základními informacemi (věk, výška, váha, zaměstnání), měli jsme stručně popsat pohybové zvyklosti (frekvenci, délku, typ) a stravování. U stravování jsme měli zkráceně popsat naše stravovací zvyklosti a především uvést, že jsme plně zdraví, nejsme např. diabetici, celiaci, ale zároveň nejsme třeba ani vegetariáni. Nesmíme mít prostě žádné „omezení“ v jídelníčku, jinak nás do programu nepřijme.

Dotazy na zdravotní obtíže jsou nejen pochopitelné, ale dokonce je chválíme. Konzultace stravování lidí se zdravotním omezením patří do rukou zdravotnického personálu, konkrétně do rukou nutričních terapeutů nebo nutričních specialistů. Pouze u vegetariánů nám to přišlo trochu zvláštní, sestavit vyvážený a pestrý jídelníček vegetariánovi totiž není nijak zvlášť složité. Stejně tak nás překvapilo, že si autor sice netroufá na vegetariány a celiaky, ale na ženy po porodu a kojící ano.

Andrea Mokrejšová

Nutriční terapeutka a trenérka FITFAB Strong

Jídelníčky kojících žen je důležité dělat opravdu pečlivě, aby byly pokryty všechny živiny. Redukční jídelníček bych kojícím ženám ale nedělala. Ano, je fajn jim ukázat racionální stravování s dostatkem (ne nadbytkem) energie, ale na redukování omezováním jídla byste si měli dát opravdu pozor. Hrozí tu nejen nedostatek některých důležitých mikronutrientů, ale při neadekvátně zvoleném příjmu i ztráta mléka.

Co jsme dostali

MT nám hned na začátku před jídelníčkem dává různé instrukce a tipy. Například, že není důležité dodržování přesných rozestupů mezi jídly, což opět chválíme, protože to ve většině jídelníčcích bylo zmíněno jako absolutní nutnost. Stejně tak nám dává autor informaci, že není potřeba kupovat potravinové doplňky. Super!

Na druhou stranu jsme se tu také hned dozvěděli, že nemáme pít 10 minut před a 10 minut po jídle. Jak už víte z lekce Klamání zákazníků ve výživě, pití při jídle není nijak nebezpečné, nebo škodlivé.

Stejně tak je sice fajn, že nemusíme používat doplňky stravy typu protein, ale v mnohých receptech se právě s proteinem počítá, tím pádem hned přicházíme o několik variant jídel.

V úvodu se dále také dozvíme, že je dobré dělat změny postupně, už se tu však nedočteme, jak to máme tedy dělat. Vzhledem k tomu, že se s námi nikdo telefonicky nespojil, a ani se nikdo nezajímal, jak se konkrétně stravujeme a jak bychom to v budoucnu představovali, je takové doporučení zvláštní. Nevíme, co to tedy znamená, dělat postupné změny.

Jídelníček

Jídelníček byl sestaven opět na 5 jídel denně, aniž by se nás na to někdo zeptal. Třeba nám ani náš pracovní režim neumožňuje jíst 5x za den. Na začátku nám autor silně doporučuje dodržovat režim, pak je prý možné upravit časování i počet jídel. Zajímavé, že nejdřív časování nebylo důležité a změny měly být postupné, ale najednou se máme držet přesného návodu, který z našich zvyků nevychází a znamenal by naopak velkou změnu. Nehledě na to, že se dále dozvíme, že máme jíst první jídlo nejdříve 30 minut po probuzení a poslední maximálně 1–1,5 hodiny před spaním.

Stejně tak se tu opět dozvíme, kolik kalorií a makroživin přijímáme. U každého jídla je kolem 18–20 variant, tipy na recepty najdeme v kuchařce, která nám byla zaslána s jídelníčkem. U oběda a večeře si můžeme sami zvolit druh přílohy a druh bílkovinné složky.

U večeře pak najdeme i čtyři varianty na sladké snídaně a sedm variant studených večeří. Sladkou máme však povolenou pouze jednou týdně a studenou dvakrát až třikrát týdně. Není úplně zřejmé, jaký přesně by mělo mít benefit, že jíme zrovna teplé, nebo zrovna studené. A i ovesná kaše může být k večeři fajn varianta, pokud je vyváženě složená.

Máme tu i část věnující se ovoci. Pokud si chceme dát ovoce, musíme jej vyměnit za přílohu. Jeden díl přílohy (např. 13 g rýže v syrovém stavu) můžeme vyměnit za jeden díl ovoce (př. 45 g banánu). Tuto záměnu můžeme udělat maximálně třikrát denně. Tohle je opravdu nešťastné. Opět to akorát ukazuje na démonizaci sacharidů a ukázku toho, že jejich příjem musíme hlídat na gramy. Příjem ovoce i komplexních sacharidů z příloh je v jídelníčku důležitý. Neměli bychom si muset vybrat, co z toho si dát a u druhého ubírat, ale naopak bychom měli mít možnost konzumovat obojí. Bylo by logické, abychom tu měli takové varianty, jak s ovocem (1–2 kousků za den) a zároveň i s přílohou. Ne, opravdu se nemusíte začít bát snídat normální porci ovesné kaše s ovocem.

I z dalších informací jsme trochu rozpačití. Je sice dobré, že autor vysvětluje, jak nesmyslný je např. cheat day nebo detox, nebo to, že se nedá říct, jak dlouho bude takový jídelníček vhodný kvůli své individualitě. Na druhou stranu tu píše o tom, že bychom se měli fotit a při pozitivní (jaké jiné samozřejmě) změně mu máme dát vědět.

Stejně tak nám jídelníček od MT zakazuje používat arašídy místo jiných ořechů, protože prý mají úplně jiné složení. Opak je však pravdou a složení je opravdu velmi podobné a k významnému rozdílu nedochází. U kravského mléka nám autor dokonce píše, že bychom ho vůbec konzumovat neměli, protože je pouze pro telata. Dokonce se tu píše, že lidí s intolerancí na laktózu je v populaci 75 %. V naší populaci je to ve skutečnosti asi 10 %. A zároveň nám zde doporučuje jíst mléčné výrobky jako je řecký jogurt, mozzarella, kefír, sýry, tvaroh.

Jak to celé hodnotíme?

Jako největší prohřešek vidíme u všech výše zmíněných poradců, že jednoduše neměli dostatečné informace k tvorbě opravdu kvalitního výživového plánu.

Mluvil s námi pouze jeden poradce, ostatní po nás chtěli vyplnit pouze dotazník, který ani v jednom případě nebyl dostatečný.

Pouze u dvou plánů bychom mohli mluvit o flexibilitě, kdy jsme pouze u vybraných jídel neměli předepsané konkrétní složení, ale mohli jsme si vybrat mezi přílohami a bílkovinnou složkou podle našich chutí a třeba i obsahu ledničky. V ideálním případě by to tak však mělo být v každém jídle. To by nám pomohlo naučit se i něco o skladbě stravy tak, abychom si třeba i v restauraci dokázali vybrat jídlo a uvědomit si i množství pouze pomocí oka. Což je konec konců ideální stav, ke kterému by měl jídelníček směřovat, protože si snad nikdo nechce pořád odvažovat a odměřovat všechny potraviny do konce života. Nehledě na to, že se zdravým přístupem ke stravě to má pramálo společného.

I po našich žádostech na úpravu jídelníčku jsme uspěli pouze v jednom případě. V jednom dalším nám byla sice i přislíbená do budoucna, ale už k ní nedošlo, protože s námi poradce přestal postupně komunikovat.

Bohužel se v každém jídelníčku objevila nějaká výživová nepravda jako je například odkyselení organismu nebo že mléko není vhodné ke konzumaci lidmi.

Co si z toho odnést

Někdy je opravdu těžké vybrat si mezi vhodnými tvůrci jídelníčku. Někdy se ztrácíme i v terminologii a nevíme, jaký je rozdíl mezi nutričním terapeutem, specialistou a výživovým poradcem (koučem, terapeutem aj.).

Nechceme tím rozhodně říct, že všichni výživoví poradci a koučové jsou špatní, najde se jich velké množství i kvalitních. Zpravidla bychom však řekli, že si za jejich služby možná zaplatíte o něco více, než v těchto případech, ale máte také zaručeno, že už nebudete muset dokupovat další jídelníčky jinde, nenajdete v nich podobné perly a ta investice se skutečně vyplatí.

Než si jídelníček objednáte, vyptejte se daného tvůrce, jak jídelníček zhruba vypadá, zkuste mu i vysvětlit vaši představu, abyste věděli, zda výsledek bude odpovídat tomu, co je pro vás zvládnutelné. Zeptejte se i na to, zda je v jídelníčku možnost úpravy, kolik konzultací máte v ceně či jak často spolu budete komunikovat.

Dejte si pozor i na to, na co všechno se vás lidé ptají. Rozhodně by to neměly být otázky jen na váš věk, výšku a váhu. Kromě těchto základních informací by to měla být i vaše minulost mapující hmotnost a stravovací zvyklosti, zápis vašeho aktuálního jídelníčku z několika dní, včetně pohybového, pracovního a spánkového režimu, otázky (nejen) na jídelníček by měly být docela dost konkrétní, aby měly dostatečnou vypovídající hodnotu. Jídelníček by neměl být vystaven pouze na dotazníku, ale i na online/offline konzultaci, která by měla otázky rozšířit.

Děkujeme všem odborníkům, kteří nám pomohli jídelníčky a dodané služby zanalyzovat.

Chcete výživě rozumět a umět nad jídelníčkem kriticky přemýšlet? Přihlaste se do studia Nutri akademie.