Výživa

Mindful eating: Co se stane, když se budeme stravovat vědomě?

25. červenec 2024

Mindful eating, neboli vědomé stravování, je způsob jedení, který klade důraz na plné uvědomování si jídla, které konzumujeme. Zaměřuje se na vnímání chuti, vůně, textury, ale také vlivu jídla na naše tělo a mysl. Tento přístup nás vybízí k tomu, abychom se zastavili a skutečně se soustředili na každý aspekt našeho stravování, bez rozptýlení a bez posuzování​.

V dnešní rychlé a často stresující době se mnoho lidí uchyluje k rychlému a nezdravému stravování, které je plné zpracovaných potravin. Mindful eating nabízí alternativu, která nám umožňuje zpomalit, uvědomit si své stravovací návyky a vytvořit si zdravější vztah k jídlu. Praktikování mindful eating může pomoci snížit stres a zlepšit trávení. Navíc podporuje udržení zdravé váhy.

Kde se vzalo vědomé jedení?

Koncept mindful eating vychází z konceptu mindfulness, tedy všímavosti. Mindfulness je meditativní praxe, která se zaměřuje na plné uvědomování si přítomného okamžiku. Vychází z buddhistických tradic. Původně byla vyvinuta jako duchovní praxe, ale v posledních desetiletích začala být využívána v oblasti psychologie a zdravotnictví pro zlepšení duševního a fyzického zdraví​.

Základní principy vědomého stravování

Přítomnost a soustředění při jídle

Jedním z klíčových principů mindful eating je plná přítomnost a soustředění na samotný akt jedení. To znamená věnovat pozornost všem aspektům jídla - jeho vůni, chuti, textuře a vzhledu. Během jídla bychom měli být plně přítomní, bez rozptýlení jako je televize, mobilní telefon nebo třeba práce. V rámci mindful eating se doporučuje zpomalit a jídlo si vychutnávat po každém soustu. To přispívá nejen lepšímu trávení, ale také si díky tomu jídlo mnohem více užijeme.

Hlad a sytost

Dalším zásadním principem mindful eating je vnímání signálů našeho těla - především hladu a sytosti. Pocit hladu nám jasně signalizuje, kdy bychom měli jíst, a pocit sytosti nám zase říká, kdy bychom měli přestat jíst. Tento přístup nám pomáhá vyhnout se přejídání a podpořit zdravé stravovací návyky.

Mindful eating nás učí rozlišovat mezi fyzickým hladem a emocionálními spouštěči, jako je stres nebo nuda. Například, když cítíme potřebu jíst, měli bychom se zastavit a zamyslet se, zda jsme skutečně hladoví, nebo zda jen hledáme útěchu v jídle. Tím nám tento stravovací přístup zlepšuje sebekontrolu a vede nás ke zdravějšímu rozhodování o jídle.

Laskavost k sobě a vlastnímu zdraví

Zásadním principem vědomého stravování je schopnost obejít se bez pocitů studu nebo viny za to, že jíme. To zahrnuje i přijímání všech potravin bez nálepkování na 'dobré' a 'špatné' nebo 'zdravé' a 'nezdravé'. Měli bychom si jídlo užívat bez negativních emocí.

Tento princip nám pomáhá rozvíjet pozitivní vztah k jídlu a našemu tělu. Mindful eating nás učí být laskaví k sobě samým a respektovat naše tělo a jeho potřeby. To znamená, že bychom se měli soustředit na to, jak se cítíme po jídle, a ne na to, jak by nás mohli hodnotit ostatní nebo jaké standardy bychom měli splňovat.

Proč začít jíst vědomě?

Zlepšení trávení: Mindful eating podporuje pomalejší a důkladnější žvýkání jídla, což usnadňuje trávení a vstřebávání živin. Když jíme pomaleji, naše tělo má více času na uvolnění trávicích enzymů, které usnadňují trávení potravy. To vede k lepšímu trávení a menší pravděpodobnosti zažívacích potíží, jako je nadýmání nebo například pálení žáhy. 

Udržení zdravé váhy: Vědomé stravování pomáhá rozpoznat signály hladu a sytosti, což vede k přirozenému regulování příjmu kalorií. Tím, že se soustředíme na své tělo a jeho potřeby, jíme pouze tehdy, když jsme skutečně hladoví, a přestaneme jíst, když jsme sytí. Nasloucháme tedy svému tělu a jeho potřebám.

Lepší vztah k jídlu: Praktikování mindful eating nás učí přijímat jídlo bez posuzování a kritiky. Tento přístup ke stravování může pomoci lidem, kteří bojují s poruchami příjmu potravy. Zde ale pozor, nejedná se o univerzální lék a při řešení poruch příjmu potravy je vždy především důležité vyhledat odbornou pomoc.

Radost z jídla: V životě je potřeba cítit pocity radosti. K celkové spokojenosti nám může pomoci právě radování se z jídla, které přijímáme. Mindful eating nás učí vnímat a oceňovat každý aspekt jídla, což může zvýšit náš pocit uspokojení.

Jak začít jíst vědomě?

Nadchly vás všechny přínosy, které vědomé stravování nabízí? Pak nezbývá, než jej začít postupně praktikovat. Začněte s pomalým jedením a soustřeďte se na vědomé vnímání chutí a vůní jídla. Vypněte veškeré rozptýlení, jako jsou televize a mobilní telefony, a plně se soustřeďte na svůj pokrm. Každé sousto důkladně žvýkejte a vnímejte jeho texturu a chuť​. Soustřeďte se na signály, které vysílá vaše tělo, především na pocity hladu a sytosti. Jakmile pocítíte hlad, měli byste se najíst. Pokud včas pocítíte i sytost, předejdete tak zbytečnému přejídání. 

Vědomé jedení může být podpořeno různými meditačními technikami. Zkuste začlenit meditaci a dechová cvičení do své rutiny před jídlem. Krátká meditace před jídlem může pomoci zklidnit mysl a zvýšit koncentraci na samotný akt jedení.

Především ale buďte laskaví k sobě, svému tělu a zdraví. 

Autorkou článku je Petra Čermáková