Rozhovory

Jak vybírat potraviny a číst obaly s autorkou úspěšné knihy o jídle Karolínou Fourovou

15. prosinec 2020

Na co se dívat na obalech potravin při nákupu? Proč je čtení obalů důležité? Které informace by mě měly zajímat nejvíce? Jaké to je psát knihu? Nejen na tyto dotazy odpovídá Ing. Karolína Fourová, lektorka tří lekcí Nutri akademie, odbornice v oboru výživy a kvality potravin a autorka Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete.

Kájo, kolik času ti zabralo psaní knihy? 

Tvorba knihy pro mě znamenala třičtvrtě roku práce. Především proto, že jsem nepsala jen texty, ale také jsem knihu z 90 % celou sama nafotila, zařizovala jsem ilustrace, následně texty a sazby musela tisíckrát přečíst. To, že práce na knize nekončí dopsáním posledního písmene a že se člověk ke konci modlí, ať je už konec, ví asi každý, kdo vlastní knihu na kontě má. :-)

Co všechno člověk musí umět, aby takovou knihu mohl napsat?

Když máš myšlenku, příběh nebo v mém případě nějakou znalost, kterou chceš předat, pak je důležitá hlavně sebekázeň. Máš sice deadline, který nad tebou visí jako vztyčený ukazováček, když ale chceš, aby knížka byla dobrá, nemůžeš se do ní pustit dva týdny před odevzdáním. 

Co ti bylo inspirací pro její tvorbu? A byl to splněný sen?

Napsat knihu nikdy nebyl můj sen. Dokonce jsem několik nabídek v minulosti odmítla. S přibývajícím počtem sledujících se ale začaly množit otázky ve zprávách a někdy mi jich chodila i více než stovka denně.

V té době jsem si řekla, že by nemuselo být špatný vytvořit “Karolínu offline” a nechat za sebou něco, co tu bude i ve chvíli, kdy “spadne Instagram”. :-)

Na kterou kapitolu jsi nejvíc pyšná a proč?

Nejraději mám kapitolu “Umíte číst obaly?”. Když jsem knihu začala psát, zjistila jsem, že spousta lidí nerozumí základním informacím na obalech, rozdílu mezi údaji jako jsou “sacharidy” a “z toho cukry”, že vlastně vůbec neví, na co se zaměřit, když si potraviny vybírají.

Nakonec byla tahle zdánlivě nejjednodušší kapitola tou nejnáročnější. Chtěla jsem, aby po přečtení této kapitoly s krásnou ilustrací existující instantní ovesné kaše nejmenované značky, byl schopen jednoduše zhodnotit výrobek naprosto každý. A doufám, že se mi to povedlo.

Proč je čtení obalů důležité a co je naopak třeba přeceňované?

Vidím v něm smysl ze dvou důvodů. Zaprvé je důležité, aby člověk, který drží redukční dietu, věděl, na co se na obalu koukat z výživového hlediska. Tím předejde nevědomé konzumaci přidaných cukrů nebo skrytých tuků ve zdravě se tvářících potravinách a nebude nemile překvapen. 

Zadruhé je nesmírně důležité, aby si lidé uměli vybrat ten nejkvalitnější výrobek v regálu. Aby se podívali, kolik tuku obsahuje kakaový prášek, kolik bazalky ve skutečnosti obsahuje pesto a nebo jestli je konkrétní instantní ovesná kaše opravdu dobrou. 

Z druhé strany se setkávám s náruživými čtenáři obalů, kteří jsou vyděšeni i vitaminem C, pokud je pojmenován jako kyselina askorbová nebo E300. 

Moc se mi líbil tvůj příklad s tím, jak si doma takové éčko můžeme “vyrobit”, přiblížila bys to? 

Dle platné legislativy patří mezi aditiva všechny ingredience nebo látky, které se využívají při výrobě, ale člověk je nemůže konzumovat samostatně jako třeba cukr nebo sůl. 

Mezi tzv. “éčka” proto patří v potravinářské výrobě například betain, barvivo červené řepy. V knížce to vysvětluji tak, že když si doma odšťavníte červenou řepu a obarvíte šťávou těsto na red velvet dort, v podstatě už přidáváte do receptury ingredienci s označením E162.

Pojďme spolu teď na nákup, jo? Beru do ruky obal třeba granoly. Čeho si mám všímat a jaké hodnoty pro mě jsou relevantní? 

Rozhodně by člověk neměl spoléhat pouze na to, kolik má daný výrobek kalorií, seřadit si vedle sebe čtyři krabice a vzít si tu, kde je energetická hodnota nejmenší.

Číst bys určitě měla také složení. Suroviny v něm musí být řazeny sestupně podle množství, v jakém jsou ve výrobku zastoupeny. To znamená, že surovina uvedená na prvním místě je ta, které je v produktu nejvíce. 

Pokud si kupuješ granolu, měla bys chtít, aby největší podíl tvořily ovesné vločky nebo jiná obilovina, určitě by to neměly být například sladké křupinky. Má-li výrobek v názvu uvedenou konkrétní surovinu (např. ovesná granola), je povinnost výrobce uvést ve složení její podíl přímo v procentech.

Co by mě mělo zajímat dál?

Dále by tě měla určitě zajímat tabulka výživových hodnot, tedy celkový obsah tuků a také podíl nasycených mastných kyselin. Ten by měl být co nejmenší. U snídaňových cereálií ti může vysoký obsah nasycených mastných kyselin napovědět i to, že rostlinné tuky použité na výrobu příliš vhodné nebyly (např. kokosový nebo palmový olej) a šlo by to i lépe, třeba s řepkovým olejem.

Podívat by ses měla také na obsah přidaných cukrů, které tě mohou právě u granoly nemile překvapit. Aby se dala považovat za zdravou snídani, měl by se obsah jednoduchých cukrů pohybovat pod 15 g ve 100 g výrobku. Zejména u granoly a dalších snídaňových cereálií je důležitý obsah vlákniny. Ten by měl být minimálně 4,5 g ve 100 g výrobku. Snídaně je totiž jídlo, kde máš šanci nasbírat té vlákniny docela dost.

A nenech se zmást velikostí doporučené porce. U některých produktů se totiž můžeš setkat s rozpočítáním výživových hodnot na porci. Dej si ovšem pozor na to, jaké množstí výrobku výrobce udává jako jednu porci. Na obalu totiž může být jako porce uvedeno množství, které spíše než realitě odpovídá tomu, co vypadá na první pohled jako „menší zlo“. Můžeš tak zjistit, že porce, s níž výrobce počítá, je rovna polovině toho, co by sis do misky ve skutečnosti nasypala.

Která slova a výrazy naopak nemají na obalu žádnou hodnotu nebo význam a spíš jsou takové marketingové taháky? 

Nechci to globalizovat a plošně odepisovat všechny výrobky, které obsahují nějaký konkrétní výraz, ale člověk by měl vždycky zpozornět, když na obalu čte hesla typu “zdravé”, “zero”, “fit”, “low carb”, “bez cukru”, “méně cukru” a tak. U takových výrobků doporučuji číst složení a tabulku s výživovými hodnotami, nenechat se zlákat jen přední stranou obalu.

Co tě kdy od výrobců nejvíc na obalu potraviny překvapilo? 

Vzhledem k tomu, že jsme v Evropské unii a naše potravinářská legislativa je vcelku přímá a většinu možných kliček a nedorazů podchycuje, mě už na obalu příliš věcí nepřekvapí. Zaskočilo mě asi nejvíc tvrzení “bez lepku” na mražené zelenině a balené vodě, tedy na potravinách, které lepek nikdy ani obsahovat nemohly. :-)

Doufám ale, že mě mile překvapí případné změny, které by nás díky EU mohly na obalech potravin v budoucnu čekat. Bylo by to například přehledné barevné označení nutričně vhodných nebo naopak méně vhodných výrobků. To by se hodnotilo na základě obsahu přidaných cukrů, nasycených tuků, celkového množství tuků, soli a energetické hodnoty. Tohle by z mého pohledu zjednodušilo výběr konkrétních výrobků seniorům nebo dětem.

Co všechno najdeme na tvém Instagramu? 

Všechno, co se týká jídla, od receptů, po složení výrobků a podmínek, které musí legislativně splňovat, aby se mohly jmenovat tak a tak, rady, jak potraviny vybírat a jak je skladovat, informace o výživě a vyvracení mýtů, nejen těch výživových, ale i potravinářských. 

V poslední době často vysvětluji, že opravdu nemáme maso a mléko plné antibiotik a ovoce a zeleninu koupající se v pesticidech.

Karolínu můžete na Instagramu najít jako @karolinafour.

Čím se živíš? A baví tě to? Kde vidíš svou největší přidanou hodnotu? 

Poslední tři roky jsem pracovala jako šéfredaktorka jednoho z nejčtenějších webů o vaření, nyní jsem se v rámci našeho mediálního domu začala přesouvat na SEO (search engine optimization) oddělení, takže chvíli zkusím trochu hýbat nitkami “za oponou” a pomáhat našim webům, aby na vás v Googlu vždy vykoukly jako první.

Po těch třech letech, kdy jsem v práci celý den řešila jídlo, psala a četla články po všech redaktorkách a večer přišla domů a psala knihu, další články a připravovala další jídlo, potřebuji z toho kolotoče na chvíli vystoupit trochu jinam. 

A ještě na závěr… která ze tří lekcí pro Nutri akademii myslíš, že se ti nejvíc povedla?

Nejvíce mě bavily Mléčné výrobky a mléko. Já mám tohle téma opravdu moc ráda a ráda o něm dlouze vykládám.

Ale vzhledem k tomu, že zamodřit tím správným odstínem tyrkysové všechny malé symboly, které na vás ve všech mých prezentacích vykukují, zabralo dva celé dny, tak ty lekce miluju všechny. (smích) A doufám, že budete i vy.