Sport

Co vás zajímá o pánevním dnu: inkontinence, stres a Kegelovy cviky

5. prosinec 2023

,,Zdravě jez, cvič a nezapomeň odpočívat.” Tato mantra na vás skáče odkudkoliv, kde přichází na přestřel otázka, jak zdravě žít. Ale co když vám řekneme, že v této mozaice rad, na jednu malou, ale velmi důležitou součást, zapomínáme? Ano, mluvíme o zdraví pánevního dna: pojďte prozkoumat, proč si ho začít víc všímat.

Co je to pánevní dno?

Pánevní dno je soubor svalů a tkání, které drží orgány na místě uvnitř pánevních kostí. Představte si hamaku, na kterou si tentokrát nelehnete vy, ale váš měchýř, reprodukční orgány a střeva. 

Hypotonus aneb co vše se může pokazit

A teď si představte, že tato hamaka, tedy vaše pánevní dno, ztrácí svoji sílu nebo napětí. Co se stane? 

Když jsou svaly pánevního dna příliš uvolněné (hypotonus), orgány, které by měly podpírat, začínají klesat. Jako první to obvykle odnese močový měchýř: svaly a tkáně, které jinak tvoří pevnou bariéru, zabraňující nechtěnému úniku moči, už nejsou schopné efektivně plnit svou roli. A tak, kdykoliv se tlak v břišní dutině zvýší, třeba při kašli, smíchu nebo cvičení, kapičky moči opouštějí prostor, kde měly zůstat a tečou tam, kde je nechceme. Ano, řeč je o inkontinenci.

Ta ale na seznamu s vykřičníky není sama. V případě hypotonu, tedy také dochází k zácpám, protože jednoduše není k dispozici dostatek tlaku k tomu, aby bylo vytlačeno to, co vytlačeno být má.

Hypertonus: Když jsme příliš sevřené 

Na druhou stranu hypertonus je stav, kdy jsou svaly pánevního dna příliš napjaté. Zde se problémy projevují trochu jinak: místo klesání orgánů vedou tyto příliš napjaté svaly k sevření, což může způsobovat bolestivý sex, skoliózu, problémy s vyprazdňováním, neschopnost orgasmu, bolest při močení, obtíže s úplným vyprázdněním močového měchýře či funkční sterilitu – tedy stav, kdy žena nemůže otěhotnět, a to kvůli přílišně napjatým svalům, které komplikují ovulaci nebo znemožňují uhnízdění embrya.

Logickou otázkou, která se teď nabízí: Jak k tomu dochází?

Příčiny poruch pánevního dna

První možnou příčinou jsou fyzické změny, zejména těhotenství a porod. V porodnicích proto běžně, sotva vytlačíte nového člověka na svět, obdržíte ilustrace cviků, jak dát pánevní dno dohromady. 

Druhá možná příčina souvisí s věkem: S přibývajícími lety totiž bohužel svaly pánevního dna ztrácejí svou pružnost a sílu.

A třetí faktor může být spojen s určitými zdravotními stavy, úrazy, přetěžováním ve sportu či nevhodnými pohybovými stereotypy, zejména dlouhodobým špatným sezením.

Ovšem tím, který známe důvěrně snad všichni, je překvapivě… stres.

Úzkost a stres

Když zažíváte stres, je běžná reakce těla stáhnout a napnout svaly, a to včetně svalů pánevního dna. Toto stahování si sice neuvědomujete, ale je-li dlouhodobé, vede k chronickému napětí a bolesti. Mimochodem je to také důvod, proč se vám před stresující událostí chce daleko častěji na malou, což u některých lidí, kteří jsou sevření trvale, je dokonce dlouhodobý stav.

Posílení pánevního dna: Nejen Kegelovy cviky

Jak ale pánevní dno posílit? Nejčastěji vám lékař doporučí cvičit pod dohledem fyzioterapeuta a pravidelně provádět tzv. Kegelovy cviky

Kegelovy cviky jsou jednoduché a je možné je dělat kdekoliv a kdykoliv bez toho, aby si toho někdo všiml. Představte si, že se snažíte zastavit močení nebo… to druhé. Svaly, které při tom cítíte, jsou právě ty, které chcete cvičit. Stáhněte je, držte několik sekund a pak uvolněte. Důležité je dělat to opatrně a soustředit se jen na tyto svaly, bez stahování břišních nebo stehenních svalů. Cviky opakujte několikrát denně v sériích, například 10 stahů po dobu 3–5 sekund, s krátkými pauzami mezi nimi.

Jak ale vysvětluje popularizátorka vědy a světoznámá uroložka Rena Malik, přidáte-li k nim pravidelný orgasmus, bude výsledek ještě lepší.

Orgasmus: Příjemná terapie s dvojitým účinkem

Orgasmus způsobuje sérii rytmických svalových kontrakcí v oblasti pánve, což přirozeně posiluje svaly pánevního dna. Tyto kontrakce jsou podobné těm, které jsou cílem Kegelových cviků, ale přicházejí jako přirozená součást sexuálního prožitku. Navíc, pravidelný orgasmus může pomoci snížit stres a úzkost, tudíž nastává situace win:win. Léčit se a bavit se. Ostatně, proč ne?

A nezapomeňte na relax

Stejně jako posilování, je důležitá také relaxace, zejména patříte-li mezi úzkostné stresaře. Mezi techniky pro uvolnění pánevního dna patří cvičení zaměřená na uvolnění napětí v této oblasti, jako jsou hluboké dýchací cviky, jógové pozice, které se zaměřují na uvolnění pánve, a relaxační techniky, ideálně meditace nebo mindfulness.