Sport

Jak technologie mění naše cvičení a jak si zachovat radost z pohybu

7. únor 2024

Pamatujete si dobu, kdy se na ranních TV obrazovkách objevovala usměvavá Hanka Kynychová a v rytmu cviků motivovala Čechy, kteří snídali s Novou, aby hejbli kostrou? Kdo teď neví, nevadí – dnes se jedná už o minulost, ve které vládla tlačítková Nokia 3310 a maminky si půjčovaly VHS s jógou. Dnes už je to jinak a my vstáváme nikoliv s Hankou, ale s mobilním upozorněním, jak kvalitní byl náš spánek a kolik kroků musíme ujít pro splnění cvičebních cílů.

Vítejte ve světě digitálních technologií

Než se dostaneme do momentu, kdy ultramaratonec Scott Jurek švihne s chytrými hodinkami s tím, že ho připravují o radost z běhání, pojďme na samotný počátek digitálního příběhu. 

Pedometr ve velikosti sendviče

V době, kdy ještě vřeštěly modemy a baterky mobilů vydržely nabité po týdny… kde se vzal, tu se vzal pedometr, zařízení ve velikosti sendviče, jehož jediným úkolem bylo počítat kroky. 

Nicméně, až vám babička bude tvrdit, že jde o vymoženost nás mladých, můžete ji oslnit informací, že počet kroků zajímal už staré Římany a že vznik mechanického krokoměru historici spojují dokonce s Leonardem da Vincim. 

Fascinace tím, kolik kroků ujdeme, je tu tedy s námi od pradávna. A to dokonce tak dlouho, že už i řada studií zkoumala, jak se tento vynález otiskl do našeho zdraví.

Počítání kroků zlepšilo populační zdraví

Významné zvýšení fyzické aktivity, snížení krevního tlaku a snížení BMI. To jsou závěry klinických studií, které znějí docela slibně, ne? A co teprve, když se dostaneme do dnešní doby, kdy je pedometr už spíš vtipnou kuriozitou…

Pravý boom, který zásadně ovlivnil to, zda budeme i nadále zakopávat o vlastní nohy při pokusech o workout v obýváku, přišel s rozvojem chytrých telefonů a připojení k internetu. Najednou nebylo potřeba složitě zaznamenávat do notýsku každý snědený kousek chleba nebo každou minutu na běžeckém pásu. Aplikace začaly nabízet nejen sledování aktivit, ale i motivaci, vzdělávání a chcete-li, vytvoří vám celou, stejně nadšenou partu, která bude cvičit společně s vámi.

Jako bychom najednou měli v kapse osobního trenéra, dietologa a povzbuzujícího kamaráda v jednom. 

Co nám aplikace přinášejí?

Shrňme si hlavní body se znaménkem plus. Appky tedy:

  • umí ušít plán na míru,
  • poskytují možnost cvičit kdykoliv, kdekoliv
  • dávají okamžitou zpětnou vazbu
  • propojují s ostatními lidmi
  • motivují
  • přinášejí informace a vzdělávají
  • a nakonec… jsou spojeny s pojmem gamifikace, který si zaslouží své vlastní vysvětlení.

Gamifikace: Slovíčko, které prozrazuje, proč jdou appky tak na odbyt

Ne, tohle není jen další buzzword. Gamifikace je proces, který proměňuje cvičení v zábavnou hru. Tvůrci appek totiž vědí, že my, lidé, jsme tvorové neskutečně hraví. Bodíčky, odznáčky, tabulky s pořadím a výzvy, to je přesně to, na co naše hlava funguje. Najednou tak místo monotónních cílů nadrápaných někde v notýsku máme hravou cestu, jak být fit a ještě se u toho pobavit. 

Někteří z vás teď možná nevěřícně kroutí hlavou, ale to, že gamifikace – tedy použití herních prvků ve zdravotních a wellness aplikacích – může mít pozitivní vliv na zdraví a pohodu uživatelů, ukazují už i některé výzkumy:

Podle jednoho z výzkumů existuje potenciálních výhod gamifikace rovnou sedm.íky ní aplikace podporují vnitřní motivaci, jsou všudypřítomné, přitažlivé, mohou mít reálný dopad na veřejné zdraví, přinášejí pozitivní zážitky a posilují vztahy, zprostředkovávají dobré tipy velkému množství lidí naráza rozdíl od zdravotních her, které vyžadují speciální čas a prostor, gamifikace přetváří činnosti, které už znáte, jen do atraktivnějších a hravých forem. 

Příkladů gamifikace ve fitness je nespočet. Karel dnes ušel 10 000 kroků? To přece nemůžete nechat bez odpovědi! A než se nadějete, máte za sebou pochod městem, jaký byste si sami od sebe nikdy nevymysleli.

Hodinky říkají, že už jenom 4 kilometry běhu a trhnete osobní rekord? Let's do it!

Holky z FITFAB Strong vyhlásily další výzvu? Tak to jsem teda zvědavá, o čem tentokrát bude!

Komunit, výzev, her, výměn, ale i přátelských setkání je tak díky appkám hodně. Scházíme se jen tak zastřílet si na koš s někým, koho bychom jinak nikdy nepoznali, pořádáme společné výběhy, účastníme se zábavných online fitness programů

Zní to skvěle, tak proč jen proboha někdo švihne s hodinkami? Nebo odinstaluje appky?

Aha, tak teď přichází na řadu ta méně slavná stránka digitálního fitness ráje. Přiznejme si, i když je svět appek plný zázraků, má svá temná zákoutí. Tak pojďme na to, proč by někdo, třeba i ultramaratonec jako Scott Jurek, mohl mít chuť vzít své chytré hodinky a hodit je nejbližším oknem ven.

Příliš mnoho pípání, málo pohybu

Víte, jak to je. Snažíte se soustředit, ale z množství aplikací se stává buzerace, která co chvíli pípne a chce, abyste udělali 10 dřepů, nebo vám připomene, že je čas na vodu. Co teď? Nastavte si pravidla hry. Ano, aplikace jsou skvělé, ale nezapomeňte, kdo je tady šéf (a ne, nejsou to vaše notifikace). Věnujte chvíli nastavení personalizovaných upozornění, které odpovídají vašemu reálnému životnímu stylu a cílům. Máte rádi ranní klid? Vypněte notifikace do deseti dopoledne. Chcete se soustředit na práci bez rušení? Aktivujte režim neobtěžovat“ během vašich nejproduktivnějších hodin. 

Nastavte si svůj digitální svět tak, aby podporoval váš skutečný svět, ne aby ho nahradil. 

Bacha, aby se z vás nestali gambleři

Když je každý krok bod a každý bod vás posune blíž k odznáčku, je to skvělé. Ovšem jen do té doby, dokud nezjistíte, že místo toho, abyste si užívali běh ve slunečních paprscích, se snažíte načechrat statistiky ve své appce. Najednou je vaše motivace spíš o sbírání virtuálních trofejí než o tom, jak se cítíte. Pečujte o to, ať je váš pohyb udržitelný a naučte se budovat zdravé návyky, díky nimž se dostanete tam, kam potřebujete. 


Přílišná analýza = paralýza

S tolika daty na dosah ruky hrozí, že se v nekonečných grafech, trendech a porovnáních začnete tak trochu topit. „Podívej, moje tepovka byla při posledním běhu o 3 bpm nižší!“ A pak strávíte hodiny googlením, co to vlastně znamená místo toho, abyste šli na další běh… nebo to číslo prostě odignorovali.

Soutěž, která nikdy neskončí

Jak jsme si už řekli u gamifikace, aplikace jsou skvělé v tom, že vám umožní soutěžit a hrát si… a to klidně s celým světem. Ale co když se z toho stane posedlost? Co když se vaše ranní otázka změní z „Jak se cítím?“ na „Porazil jsem Káju v počtu kroků?“.


Baterie low, motivace taky

A pak je tu ten okamžik, kdy jdete na běh, plni odhodlání pokořit ten kopec, co vám vždycky dává zabrat, a vaše hodinky se rozhodnou, že právě teď je ideální čas kleknout. Protože baterie low a vaše motivace se vypla společně s nimi. 

Když je online víc než offline

Všechno to sdílení, soutěžení a sledování může být super, dokud nezjistíte, že trávíte víc času prohlížením příspěvků o cvičení než samotným cvičením. „Hele, tohle je můj oběd. #zdravyzivotnistyl“. „A tady jsou moje běžecké boty. #běhám“. Ale kam se poděl ten skutečný pohyb?

Cvičení je o péči o sebe, ne o svůj sebeobraz

Jak jsme viděli, digitální technologie a cvičení mohou být dvousečnou zbraní – tak co s tím? Než se pustíte do další výzvy a začnete sledovat každý svůj krok, zastavte se na chvíli. Zeptejte se sami sebe: „Dělám to pro sebe, nebo abych někoho překonal?“.

Cvičení by mělo být především o tom, jak se cítíte, ne o tom, jak vypadáte na sociálních sítích nebo v aplikacích. Najděte si činnost, která vás baví, ať už je to tanec, jízda na kole, jóga, nebo třeba běhání. A pak se snažte to dělat pravidelně, ale bez nutkání porovnávat se s ostatními. 

Pamatujte, že cvičení by mělo být zábava, ne závod. A jestli se vám někdy stane, že jste se nachytali při myšlence, že jste dnes šli cvičit, abyste vypadali jako někdo z Instagramu, zasmějte se tomu a jděte si raději užít ten skutečný svět tam venku. Protože koneckonců, nejlepší výhra je ten pocit, když víte, že děláte něco dobrého ne pro ostatní, ale pro sebe. 

Autorkou článku je Mgr. Milena Toman.