Výživa

Jak si v létě udržet zdravý režim a nezbláznit se?

25. červen 2024

Léto už je pár dnů cítit ve vzduchu i tady v Česku, a to znamená, že si všichni brzy začnou balit kufry na dovolené a festivaly všeho druhu. Léto je krásné období plné sluníčka, koupání, a také různých oslav, all-inclusive dovolených a grilovaček. Pokud jste celý rok poctivě připravovali krabičky s jídlem a pravidelně zařazovali pohyb, může pro vás být vybočení z rutiny stresující. Jak se z toho ale v létě nezbláznit? Na to se podíváme níže.

Zdravý jídelníček a letní radovánky

Cestování, festivaly, výlety, koupaliště... tyto aktivity mají často daleko k dodržování zdravého jídelníčku, hlavně proto, že na nich často těžko najdete dostatek zdravých alternativ. Zároveň je léto obdobím, kdy v obchodech najdete mnoho čerstvého ovoce a zeleniny, které můžete zařadit do jídelníčku a zabalit si je jako svačinu na cestu. Určitě tím můžete jídelníček na cestách alespoň částečně vyvážit.

Stravování na all-inclusive dovolené

Nekonečnému přísunu drinků a delikátních pokrmů na all-inclusive dovolené se těžko odolává. Pokud jste milovníci jídla a all-inclusive dovolenou si chcete užít plnými doušky, bude vás to stát možná trochu úsilí. Mějte na paměti, že není povinnost jíst všechno, co se nabízí. I na all-inclusive dovolených můžete vybírat zdravější, svěží a lehká jídla, která uspokojí vaše chuťové buňky. A bez trochy hřešení by to také nešlo, ale najděte v něm na dovolené rovnováhu. Ochutnejte vše, co vás láká, ale nechtějte vše ochutnat hned první den. Můžete si pak dopřávat každý den trochu. 

Flexibilní stravování 

Pokud máte problém vydržet u vyváženého jídelníčku nebo různých stravovacích směrů dlouhodobě, flexibilní stravování by mohlo být cestou vhodnou právě pro vás. Nejedná se o striktní dietu, přitom vám ale může poskytnout vytoužené výsledky. Vychází z toho, že většinovou část vašeho jídelníčku by měla tvořit vyvážená strava. Můžete ale sem tam ze zajetého režimu vybočit a dát si něco, co do vašeho jídelníčku třeba úplně nesedí. Aby vám tento styl stravování dlouhodobě sloužil, je ale potřeba ho správně uchopit…

Když fast food, tak zdravěji

Obzvlášť na cestách nebo třeba v nočních hodinách se mu těžko vyhýbá. Fast foody jsou taková cestovatelská jistota, ať jste kde jste. Nemějte z toho výčitky. I ve fast foodech se někdy dokážete najíst vyváženě. Nabízejí zeleninové a ovocné saláty, případně můžete volit nesmažené pokrmy. Nejznámější fastfoodové restaurace mají volně dostupné výživové hodnoty, takže pokud chcete být pečliví, můžete tento faktor zahrnout do svého výběru. Ale nebojte, jeden burger ještě nikomu neuškodil. 

Pohyb v létě

Dny jsou v létě delší a díky slunečnému počasí budete mít pravděpodobně více energie. Sportovat se skvěle dá i venku, můžete si jít zaběhat, vyrazit na procházku nebo jít třeba plavat. Skvělou letní volbou jsou i venkovní posilovny. Při letním venkovním cvičení se navíc pěkně opálíte. Letní období a dovolené však přinášejí i různá opatření, která by se měla dodržovat.

Cvičení s vlastní vahou

Může se stát, že odcestujete někam, kde nenajdete posilovnu, na kterou jste běžně zvyklí. Cvičení se pak může zdát nemožné. Naštěstí existují nenáročné alternativy. Na dovolené často podnikáte různé pohybové aktivity, jako jsou výšlapy nebo procházky po pláži. Můžete si také zahrát plážový volejbal nebo jiné týmové sporty. Pokud by vám silový trénink opravdu chyběl, můžete zařadit efektivní cviky s vlastní vahou.

Sport a vysoké teploty

Kromě toho, že je vhodné chránit se před sluníčkem volbou vhodného oblečení a použitím opalovacího krému, je zásadní dbát i na bezpečnost cvičení ve vysokých teplotách. Samozřejmostí by měl být pravidelný pitný režim. Měli byste vypít více tekutin než obvykle, a u sportu v létě to platí dvojnásob.Vysoké teploty jsou pro lidské tělo náročné, proto tato rizika nepodceňujte.

Jak se v tom všem neztratit?

Letní období je plné změn, ať už v denním režimu nebo ve stravování. Plánování je klíčové. Stanovte si realistické cíle a buďte flexibilní. Připomeňte si, proč jsou pro vás zdravé návyky důležité, ale nezapomínejte ani na odpočinek a užívání si léta. Nebojte se přizpůsobit své plány aktuálním podmínkám a naslouchejte svému tělu. Pamatujte, že občasné vybočení z rutiny není konec světa a může být dokonce přínosné.

Vybočit z rutiny může být přínosné

Občasné vybočení z rutiny vám může dodat novou energii a inspiraci. Můžete objevit nové oblíbené aktivity nebo jídla, které zařadíte do svého běžného režimu. Letní období je ideální čas pro objevování a zkoušení nových věcí. Využijte tento čas k tomu, abyste si odpočinuli, načerpali nové síly a užili si všechny krásy, které léto nabízí.

Jedna dovolená nezničí dlouhodobý progres

Nemusíte se bát, že by jedna dovolená zničila vše, na čem jste celý rok pracovali. Důležité je vrátit se zpět do svého režimu s novou energií a pozitivním přístupem. Pamatujte, že zdravý životní styl je o dlouhodobých návycích, nikoli o jednorázových výkyvech. Užijte si svou dovolenou bez výčitek a vraťte se domů připraveni pokračovat ve svém zdravém režimu.

Autorkou článku je Petra Čermáková