Rozhovory

20 otázek na téma menstruace a hormonální antikoncepce

27. září 2021

Téma hormonální antikoncepce v posledních dnech zase hýbe světem a internetem a protože souvisí i se zdravým životním stylem, stravou a cvičením, rozhodli jsme se vyzpovídat antropoložku a autorku programu Přeprogramuj svůj cyklus Mgr. Katarínu Baniariovou a gynekoložku MUDr. Kristýnu Koutnou a položit jim nejčastější otázky týkající se nejen antikoncepce a menstruace.

Jaká je podle vás vhodná varianta pro ženy a dívky, které nechtějí užívat pilulky?

Mgr. Katarína Baniariová:
Výběr formy antikoncepce je vždy individuální. Každé z nás vyhovuje něco jiného. Proto doporučuji zjistit si všechny možnosti ochrany, vyzkoušet, a na základě toho se rozhodnout. Co ale určitě doporučuji, je ochranu kombinovat. Efektivita se razantně zvýší.

Abych uvedla příklad: používat mužský kondom (což je vhodné vždy při styku s cizím partnerem) a u ženy pesar nebo symptotermální metodu, či jakoukoliv jinou variantu. Každá ochrana před početím je záležitost obou dvou partnerů, nikoli pouze ženy.

MUDr. Kristýna Koutná:
Obecně by volba antikoncepce měla být velmi individuální. Pokud žena nechce užívat pilulky, pak také musíme zjistit, zda obecně nechce hormonální antikoncepci, nebo jde o ten fakt užití pilulky každý den. Takovým ženám pak třeba vyhovuje hormonální kroužek, který se zavádí do pochvy, nebo hormonální tělísko. 

Pokud jde o to užít nějakou z metod nehormonální antikoncepce, tak kromě plodných a neplodných dnů - tzv. symptotermální metody, přerušované soulože nebo prezervativu, máme i chemickou antikoncepci či ženské bariérové metody, jako je pesar nebo ženský kondom. V neposlední řadě pak nehormonální tělísko.

Každá metoda má nějaké pro a proti, různou spolehlivost a každá žena má na svou metodu bránění početí jiný názor. V neposlední řadě zde máme sterilizaci, ale to asi nebude metoda první volby.

Jaký máte názor na nitroděložní tělísko?

Mgr. Katarína Baniariová:
Takový, jako na jakoukoliv jinou formu antikoncepce. Žena má právo si vybrat a být adekvátně informovaná. Tělíska se jeví jako skvělá ochrana bez starostí a obavy, že si nezapomeneme zapít svou denní dávku ochrany. Nitroděložní tělísko existuje ve variantě hormonální a nehormonální (měděné), a fungují odlišně.

Podívejme se na hormonální tělísko (Mirena, Skyla), to obsahuje syntetický hormon progestin. Jeho cílem je samozřejmě zabránit početí, a to ztenčením sliznice, či změnou hustoty cervikálního hlenu, aby se spermie nedostaly k vajíčku. Proto mnohé ženy přestanou krvácet nebo se jim každoměsíční krvácení oslabí. Výrobci výše uvedených tělísek tvrdí, že 5-25 % žen se navrátí ovulace po 1 roce užívání. Vedlejší účinky u žen jsou bolest prsou a hlavy, migrény, deprese, navýšení hmotnosti, bolesti břicha, snížení vstřebatelnosti živin do těla, vaginální suchost, nízké libido, bolesti v prvních měsících po zákroku, až po několik, které ohrožují život ženy.

Nehormonální, měděné, neobsahuje hormony, ale vypouští měď, která brání pohybu spermií. Tělísko všeobecně je cizí těleso, které vkládáme do těla. U měděného tělíska se vyskytují vedlejší účinky jako je zvýšená bolest v období menstruace, časté záněty v oblasti pánevního dna (narušený mikrobiom vagíny), a tudíž časté mykózy. Některé ženy jsou nucené nechat si tělísko odstranit, kvůli zásahu do dělohy. Tato ochrana vyžaduje zákrok při vkládání i odstranění. Je to opravdu na zvážení, jako u každé jiné formy ochrany.

MUDr. Kristýna Koutná:
Tady ze mě bude možná mluvit trocha mé předpojatosti, ale nehormonální tělíska nemám příliš v lásce. Nebo spíš tak - nemám je v lásce u mladých nerodivších žen. Nehormonální tělíska jsou velmi levná, vydrží dlouho, žena se nemusí o nic starat, zavedení je jednoduché a využívají často mědi nebo stříbra k tomu, že vytvoří nepřátelské prostředí pro spermie. Taktéž ale vytváří v děloze stav podobný zánětu, který brání spermiím dostat se k vajíčku, ale je také vyšší procento zánětlivých stavů dělohy a přilehlých vejcovodů a vaječníků. 

Zároveň může být u některých žen problém s tím, že nehormonální tělíska menstruaci většinou zesilují nebo prodlužují. U anemické ženy by tedy nebylo toto tělísko ideální volbou.

Oproti tomu hormonální tělísko je mé poměrně oblíbené, protože se hodí pro spoustu žen. Hormon v tělískách obsažený je ten “hodný”, který nezvyšuje riziko trombózy a mohu ho tedy používat i ženy, které mají třeba trombofilní mutaci nebo rizikové faktory. Zároveň hormony působí lokálně na sliznici dělohy a na cervikální hlen, který zahušťují a pro spermie je tak hůře přístupná dutina děložní. Ženy s hormonálním tělískem menstruují málo nebo dokonce vůbec, přitom ale přirozený cyklus hormonů je zachován, pouze nedochází k periodickému odloučení výstelky dělohy.

Je nitroděložní tělísko vhodné i pro ženy, které ještě nerodily? 

MUDr. Kristýna Koutná:
Ano, v dnešní době již ano. Dle předchozí otázky doporučuji to hormonální, které již dělají menší a většinou na 3 roky pro ženy, které ještě nerodily.

Který druh antikoncepce je podle vás nejbezpečnější nebo nejvíce šetrný pro ženské tělo?

MUDr. Kristýna Koutná:
Popravdě to bude pravděpodobně přerušovaná soulož nebo symptotermální metoda, ev. prezervativ. Ovšem přerušovaná soulož má poměrně nízkou spolehlivost, symptotermální metoda vyžaduje čas, přesnost, preciznost a znalost svého cyklu, a i ta samozřejmě není příliš spolehlivá. Prezervativ je snadno dostupný a může ochránit před některými sexuálně přenosnými chorobami.

Já jsem toho názoru, že opravdu vhodně a správně individuálně vybraná metoda antikoncepce je ta nejlepší cesta. Ono totiž pilulky “po” nebo případné nechtěné těhotenství je poměrně velký nápor na ženské tělo. U mladé zdravé nerizikové ženy může být tedy nízkodávková hormonální antikoncepce opravdu dobrou volbou.

Myslíte si, že je užívání hormonální antikoncepce na ústupu?

Mgr. Katarína Baniariová:
Aktuálně podle výzkumu Současná česká rodina (Univerzita Karlova) to vypadá, že v Česku ano. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Je velmi málo žen, které mají dobré vzpomínky na braní hormonální antikoncepce a které nepocítili žádné vedlejší účinky. Ve své bublině vnímám, že je větší zájem o to, být informovaná a velkou změnu vidím i u partnerů, kteří jsou častokrát důvodem vysazení hormonální antikoncepce. Stále je však dost příznivců této formy a je důležité nehodnotit rozhodnutí ženy, ale informovat ji.

MUDr. Kristýna Koutná:
Trochu mi přijde rozpor mezi sociálními sítěmi, kde je jasný odklon od HA, a praxí v ambulanci. Ale asi i tam častěji zaslechnu, že hormony žena nechce.

Ovlivňuje podle vás hormonální antikoncepce chuť na pohlavní styk?

Mgr. Katarína Baniariová:
Určitě, stejně jako problém dosáhnout orgasmu. To by vám potvrdili i ženy užívající, či ty, které vysadily hormonální antikoncepci. Ano, jsme druh, který praktikuje styk i za cílem požitku, či nějaké formy náklonnosti. Takoví jsou například i šimpanzi.

Ale hlavně z logiky věci, HA se snaží zabránit početí. A kdyby naše tělo nebylo nastavené primárně na reprodukci, nebyl by až takový důvod touhy po styku. Za tím stojí hormony jako je například testosteron, který je u ženy okolo období ovulace trošičku zvýšený, a HA jeho tvorbu narušuje. Stejně tak i estrogen a progesteron.

Podívejme se na ženy, které HA neužívají, ale také nemají chuť na styk. Jsou to ženy bez menstruace (nízké hladiny pohlavních hormonů), či vystresované a unavené ženy (zásah do tvorby hormonů). Za sníženým libidem stojí i nedostatečná tvorba cervikálního hlenu, což může způsobit i bolest při styku. Braní HA není jen lokální záležitost, naše pohlavní hormony jsou důležité i pro jiné funkce, než je reprodukce. Na to se zapomíná.

MUDr. Kristýna Koutná:
Ano, myslím, že ovlivňuje hlavně ten přirozený cyklus ženy, kdy je kolem ovulace libido vysoké a chuť na sex vysoká, před menstruací pak nastává útlum a libido je nízké.

Je pravda, že hormonální antikoncepce způsobuje nechtěný nárůst váhy?

Mgr. Katarína Baniariová:
S tím se potkalo mnoho žen. Avšak přibírání jako takové musí mít u žen příčinu. HA vypíná přirozený cyklus, náš vitální a zdravotní report našeho těla. Tělo by nám ukázalo na projevu cyklu, že se něco v těle děje a není to úplně v pořádku. To však v době užívání HA nemusíme vnímat, vždyť každých 28 dní krvácíme, určitě je vše v pořádku. Toto krvácení je však vyvolané, umělé. Proto ženy nemusí vědět, že se podjídají, jsou v nedostatečné energetické dostupnosti, či naopak vznikly jiné příčiny způsobující přibírání. Co však víme, HA přispívá k inzulínové rezistenci, což je příčina zvýšení hmotnosti.

MUDr. Kristýna Koutná:
Ne, u dnešních preparátů tomu tak již není. Z obrovské studie vyplynul přírůstek nejvíce 2 kg při stejné životosprávě.

O čem se zase tolik nemluví je riziko vzniku trombózy následkem HA. Platí to zejména u žen, které mají zvýšenou vrozenou srážlivost krve, u obézních žen nebo kuřaček. Setkala jsem se s tím již? 

MUDr. Kristýna Koutná:
Ano, setkala u starších preparátů, které byly užívané dlouhodobě a měly vysokou dávku hormonů. Nicméně ano, děje se to dále, ale myslím, že je to už tolik známé, že ženě s rizikovými faktory, trombózou v rodině, obézní, kuřačce, nedejbože s vrozenou mutací pro srážlivost krve, již nikdo hormonální antikoncepci nepředepíše.

A pokud máme třeba ženu, která je dejme tomu mladá, hubená nekuřačka, ale je například po operaci srdce, pak hormonální antikoncepci nasazujeme po konzultaci s kardiologem a hematologem. Troufám si říci, že na to opravdu gynekologové myslí, ženy zpovídají a nenasazují nic rizikové ženě.

Tento fakt lehce vyšší trombogenity (mimochodem let letadlem nebo samotné těhotenství je mnohonásobně více trombogenní) je znám už tak, že pokud jde žena na operaci, kde se předpokládá, že bude delší dobu ležet nebo třeba po úrazu, pokud má nohu v sádře a také je větší riziko vzniku trombu, se antikoncepce vysazuje.

Občas se prožene médii zpráva, že HA může způsobovat rakovinu. Je na tom něco pravdy?

Mgr. Katarína Baniariová:
Všechno je o kontextu. Tak jak jsem psala výše, HA může skrývat mnoho dějů v těle, které bychom jinak vnímali. Jako třeba že do těla dostáváme syntetickou formu hormonů, které se ani zdaleka nepodobají těm našim, ale to je na jinou debatu. Každý si najde studii podporující i vyvracející tento výrok. Je potřeba vidět věci z vyšší perspektivy, čímž netvrdím, že HA k tvorbě rakoviny nepřispívá.

Může mít užívání antikoncepce vliv i na náš trávicí trakt, případně jak těmto problémům předcházet?

Mgr. Katarína Baniariová:
Užívání HA mění mikroflóru našeho trávicího systému (a výrazně tu vaginální) a podporuje růst škodlivých bakterií a plísní. Její užívání zvyšuje oxidativní stres, což zvyšuje i potenciál zánětu v našem těle a může vést až k autoimunitním onemocněním. Změny v trávení nemusí být hned vidět a můžou být postupné jako změna reakce našeho těla na určité potraviny, nadýmání, zápach či zácpa, ale i změny v chování.

Co je důležitější zmínit, že všeobecně se ženy nedostatečně, pokud vůbec, vyšetřují před začátkem užívání HA. Pro ženy se SIBO nebo Crohnovou nemocí může být užívání HA velmi škodlivé. Dokonce vznik Crohnovy nemoci zvyšuje až o 50 %. HA ovlivňuje funkci žlučníku a zvyšuje výskyt plísní v těle, což těmto onemocněním vůbec nepomáhá, ba naopak.

Kdy přestat s užíváním hormonální antikoncepce?

Mgr. Katarína Baniariová:
Kdy se žena rozhodne. HA není lék, který vyřeší menstruační problémy, ale forma ochrany.

Co říkáte na metody jako přerušovaná soulož nebo metodu počítání plodných a neplodných dnů? Myslíte si, že se takovým praktikám dá věřit?

Mgr. Katarína Baniariová:
Jakákoliv forma ochrany před početím je záležitost jak ženy, tak muže. A každá forma ochrany chce praxi. Pokud žena nemá stálého partnera, je zase na jejím zvážení, která forma je pro ni spolehlivá při cizím partnerovi. Věřit jakékoliv formě ochrany je první chyba výběru. Volit si máme to, v čem věříme hlavně sobě, že jsme schopné aplikovat a současně si nenarušit intimní život. Je důležité přebrat zodpovědnost za sebe a svoje rozhodnutí.

V našem průzkumu se mnoho mladých dívek a dospívajících setkalo s pojmem tzv. bariérová ochrana, kterou neví, jak si vyložit. Mohla byste, prosím, v krátkosti tento pojem vysvětlit?

Mgr. Katarína Baniariová:
Bariérová ochrana je jakákoli ochrana, která zabraňuje vstupu spermií do dělohy (přes krček dělohy) bez hormonů, ale za pomoci nějakého materiálu. Může se jednat o nejznámější formu jako je mužský kondom, nebo ženské varianty jako je pesar, diafragma, či ženský kondom a méně známou antikoncepční houbu.

Mezi dotazy se objevil i jeden, že dívka ještě nemá pravidelný cyklus. Její gynekolog ji doporučil užívání HA. My se ale můžeme setkat i s negativním postojem ohledně tohoto postupu. Je to vhodné?

Mgr. Katarína Baniariová:
Pokud rozumím správně slovu „dívka“, myšlené jako žena v dospívajícím věku, je důležité pro ni a jiná děvčata vědět, že cyklus v pubertě je odlišný. Vyvíjí se. Proto může trvat až 45 dní (máme delší folikulární fázi) a zdát se jako nepravidelný, protože nesplňuje učebnicových 28 dní (ty neplatí ani pro dospělou ženu). Vyvíjející se menstruační cyklus má mnoho podob a je důležité mu dát prostor pro jeho vývoj, nikoli ho zastavit. Nepravidelný cyklus u dospělé ženy může poukazovat na problém, který by HA zakryla a nevyřešila.

MUDr. Kristýna Koutná:
Hormonální antikoncepce cyklus neopraví, jako že by spravila tu příčinu. Po vysazení bude pravděpodobně nepravidelnost přetrvávat i nadále. Nebo je možné, že dívka více dospěje a cykly se zpravidelní. Někdy tato fáze nepravidelné menstruace trvá třeba i dva až tři roky od menarché. 

Každopádně tady je důležité toto vysvětlit a zjistit, co dívka chce. Pokud je jí to hodně nepříjemné, omezuje ji to v životě a ve škole se jí smáli, protože to nečekaně dostala a měla flek na kalhotách, pak bude s HA velmi spokojená. Pokud chce vyšetřit a ujistit, že tam není žádný problém a je to do jisté míry normální, pak antikoncepci nepotřebuje. Pokud má ta dívka velmi silný PMS a silné krvácení, při kterém až anemizuje, pak je HA de facto léčba, která zpravidelní a zmírní samotnou menstruaci i výkyvy hormonů.

Internetem a sociálními médii je v posledních letech hormonální antikoncepce celkem haněnou záležitostí. Víme ale, že vše má svůj rub i líc. Může mít hormonální antikoncepce i nějaká pozitiva pro zdraví ženy?

Mgr. Katarína Baniariová:
Jediný, s kterým se dokážu ztotožnit je ten, že pro některé ženy žijící v různých životních podmínkách, může být HA nejvhodnější forma ochrany. Tam však většina žen z Česka a Slovenska nepatří. Jak jsem psala na začátku, každá žena má právo si zvolit formu ochrany bez posuzování a hodnocení. Pokud jsme proti, je to naše volba. Jiní se na to nemusí dívat stejně a je to v pořádku. Co chybí je dostatečná informovanost, která způsobuje i toto zbytečné „hanění“ mezi dvěma tábory.

MUDr. Kristýna Koutná:
Myslím, že to vyplývá z mých předchozích odpovědích. Antikoncepce na míru volená je skvělý prostředek, který ženě dodá sebevědomí, dokáže jí zbavit strachu z nechtěného otěhotnění a v některých případech, jako je silné krvácení, endometrióza, cysty na vaječnících nebo i při některých psychiatrických diagnózách, je přímo léčebný prostředek. Hormonální antikoncepce také snižuje riziko karcinomu vaječníků a dělohy, snižuje riziko nezhoubných nádorů prsu a dělohy (myom) a v neposlední řadě snižuje riziko zánětu dělohy a přilehlých orgánů.

Jak se stavíte k pohlavnímu styku během menstruace? Má to nějaká rizika?

Mgr. Katarína Baniariová:
Styk v období menstruace není překážkou. Volba zůstává na obou partnerech. Co je důležité vědět, že krev není lubrikant a v tomto období se ani netvoří tolik cervikálního hlenu. Proto může být styk bolestivý pro oba. Takže nezapomenout na vhodný lubrikant. Vzrušení může být skvělý způsob na odstranění bolesti a napětí v období těchto dní. A nezapomínejme ani na hygienu, jako při každém styku.

Spousta dívek řeší otázku ohledně sportu během menstruace. Můžeme tady stanovit nějaký závěr ohledně toho, zda cvičit či ne, případně na co si dávat pozor?

Mgr. Katarína Baniariová:
Cvičte, jestliže na to máte chuť nebo sílu. Odpočívejte, protože i to je důležité. Je v pořádku dát si pauzu na pár dní, je v pořádku se i hýbat. Je mnoho profesionálních sportovkyň, kterým menstruace naopak zlepšuje výkon, ale mnohé, ne-li většina žen, sportovkyně nejsou. Jen nadměrně cvičí. V tom případě spíše doporučuji zařadit oddych do své rutiny. Dávejte si pozor jen na to, jestli skutečně posloucháte samu sebe, nebo se nutíte cvičit, abyste se cítili lépe či nezaostávali.

MUDr. Kristýna Koutná:
Tady zase nebudu šetřit slovem individuální. Jsou ženy, které mají menstruaci bolestivou, jsou nafouklé, unavené a bolí je hlava. Pak ať sport na 5 dní vynechají. Ty, které ji na sobě téměř nepociťují, mohou pokračovat ve svém zajetém režimu. 

Existuje něco, co může mít na průběh menstruačního cyklu negativní vliv? Například nějaké léky, stravovací návyk či chyba, pohybová aktivita, …

Mgr. Katarína Baniariová:
V podstatě všechno, pokud je spouštěčem chronický stres :-). A ten má mnoho podob a zdrojů.

MUDr. Kristýna Koutná:
Ano, vše vyjmenované a mnohem víc :-). Stres, nezdravé, mastné, slané jídlo, léky (často například antibiotika), viróza… v dobrém slova smyslu pak pohybová aktivita (přiměřená,  moc jí také škodí, stejně tak malé procento tělesného tuku), zdravá životospráva atd.

Obecně je naše tělo velmi chytré a při zdravém menstruačním cyklu si samo říká, co potřebuje a co mu vyhovuje. Po menstruaci jsme nabití energií, estrogen stoupá, jsme kreativní, výkonní. Po ovulaci máme výdrž, ale zápal do boje již jaksi pohasíná a postupně přichází trochu únava a chuť na slané a sladké před menstruací a pak takové období únavy a klidu při menzes. Tohle kolísání hravě rozhodí jet leg z dlouhého letu, noční služba, stres z maturity i podzimní viróza.

Menstruace je většinou spojována s bolestmi a křečemi v oblasti břicha nebo nepříjemnými migrénami. Není to však něco, co by mělo být během cyklu běžné, ačkoliv tím trpí velká spousta dívek a žen. Existuje způsob, jak se těchto nepříjemných pocitů zbavit nebo je minimalizovat? 

MUDr. Kristýna Koutná:
Vždy by měla žena být vyšetřena u gynekologa a měly by být vyloučeny organické příčiny - cysta, endometrióza, myom, polyp atp. Stejně tak migrény by měly být vyšetřeny u neurologa, pokud jsou velmi silné. Až teprve po vyloučení všech příčin můžeme říct, že je to premenstruační syndrom nebo že ta žena prostě takový cyklus má. Pak je na ní a gynekologovi, co s tím. Jestli půjdou cestou hormonální antikoncepce, nebo alternativní cestou změny životního stylu, hormonální jógy a bylinek.

Jste zastánkyní i alternativní medicíny? Různě bylinné čaje, reiki, hormonální jóga a podobně?

MUDr. Kristýna Koutná:
Ano, jak jsem popsala výše. Jediné, co bych dodala je opatrnost s bylinkami, umí být silné. Rozhodně bych doporučila neužívat je dlouhodobě a nekombinovat.

Co si myslíte o tom, že průběh menstruace je ovlivněn počasím a její průběh je náročnější pro ženské tělo zejména v zimním období?

Mgr. Katarína Baniariová:
Opět je ve hře kontext. Náš menstruační cyklus odráží náš životní styl. Pokud máme nedostatek světla v období zimy, nebo pohybu, či měníme své stravování, je jasné, že to bude pro tělo náročnější. Léto však také nemusí přilepšit našim cyklům, protože „vypadneme z režimu“ a vystavujeme se více alkoholu, narušenému spánku a odlišné stravě.

Je něco, co byste ráda vzkázala ženám a dívkám závěrem?

Mgr. Katarína Baniariová:
Buďte informované (to je vymoženost dnešní doby pro ženy), převezměte za sebe zodpovědnost a starejte se o sebe, protože to je příčina mnohých problémů :-).

MUDr. Kristýna Koutná:
Že jsem ráda, že se spoustu žen zajímá o svůj menstruační cyklus, zná ho, ví, jak probíhá a dokáže se mu občas přizpůsobit. Jsou ale životní fáze nebo situace, kdy je nějaká forma antikoncepce prostě pro danou ženu nutná nebo pohodlná, a pak pokud se společně s gynekologem tzv. ušije na míru. Buďme rády, že takovou možnost máme a nedělejme z ní velkého strašáka :-).


Mgr. Katarína Baniariová je antropoložka a autorka online programu Přeprogramuj svůj cyklus a podcastu Bagniari radio. Katarína se věnuje tvorbě vzdělávacího obsahu a poradenství, ve kterých se soustředí na změnu životního stylu nejen u žen s problematickým menstruačním cyklem.

MUDr. Kristýna Koutná vystudovala 3. lékařskou fakultu UK v Praze a ihned po medicíně začala pracovat v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Brzy k tomu ještě přibylo studium doktorátu, práce v gynekologické ambulanci Canadian Medical Care, výuka budoucích porodních asistentek a spolupráce na projektech - například s firmou FastMEDIC. Atestaci dodělala pár týdnů před porodem a nyní je na mateřské dovolené a věnuje se vzdělávání veřejnosti v oblasti gynekologie skrz svůj instagramový účet @gynekologie_srozumitelne.