Sport

10 nejpodivnějších světových sportů

31. srpen 2022

Sport má být hlavně radost a zábava, to vám řekne každý sportovní nadšenec. I v tomto světě se ale najde spousta „šílenců”, kteří dokážou přijít s poměrně bizarními a extrémními nápady. Vydejte se proto s námi na cestu kolem světa a seznamte se s nejdivnějšími sporty, které má lidstvo na svědomí.

Bosaball

„Bossa nova, bossa nova” – komu teď bude znít tento retro hit do večera v hlavě, omlouváme se, ale lepší pomůcku k vysvětlení, o co v tomto sportu vlastně jde, jsme nenašli. Když totiž bývalý belgický tenista a fotbalový nadšenec Filip Eyckmans pobýval v Brazílii, napadlo ho zachytit pozdně odpolední brazilskou plážovou atmosféru a vymyslel sport, jaký tu ještě nebyl. Nakombinoval volejbal, fotbal, gymnastiku a brazilské rytmy v jedno a bosaball byl na světě. Stačí k němu dva týmy, jeden nafukovací kurt s trampolínami, hlasitá hudba a míč, a o zábavu je postaráno – dnes už celkem v 20 zemích světa, kde si rytmický a fyzicky docela náročný bosaball zamilovali.

Šnorchlování v močále

Účastníci toho šampionátu mají za úkol přeplavat co nejrychleji 55 metrů dlouhé rašeliniště, a to nikoliv s pomocí konvenčních plaveckých technik, ale se šnorchlem a ploutvemi. Původně tento sport vznikl ve Walesu, rozšířil se však i do dalších zemí.

Kutálení sýra

A teď na skok do Anglie, konkrétně na kopec Cooper´s Hill v hrabství Gloucester, kde se každoročně pořádá bizarní honba za sýrem. Zní to šíleně, ale ještě šíleněji to probíhá: sýrový bochník o téměř 4 kilech se ze strmého kopce rozkutálí rychlostí až 112 km za hodinu a úkolem každého účastníka je pokusit se ho chytit. A jak? Na stylu nezáleží – avšak vyhrává ten, kdo sýr chytí, popřípadě ten, kdo jako první překročí, přeběhne, překutálí či přeskočí cílovou čáru.

Psí surfing

Kalifornie a Havaj, 20. léta minulého století. Chlupatí mazlíčci sedí na pláži a smutným pohledem sledují páníčky, kteří si užívají maximální rauš na vlnách. Ovšem jen do dne, kdy jeden z pejsků naskočí na prkno a dokáže, že surfování jde čtyřnožcům stejně dobře jako lidem. Dnes se v surfařských závodech ukazují psi jak sami, tak v duetu se svými majiteli, takže až vycestujete na místo, kde se to pěkně vlní, nebudete překvapeni.

Šachbox

Jak už název napovídá, Chess Boxing je kříženec šachu a boxu, tudíž soupeři musí ovládat obojí, a to v celkem v 11 kolech (6 šachových a 5 boxových). Poprvé byl tento sport k vidění v scifi komiksu Enkiho Bilala Chladný rovník, kterým se inspiroval zakladatel šachboxových turnajů Iepe Rubingh.

Extrémní žehlení

Oficiální definice extrémního žehlení zní „nejnovější nebezpečný sport, který kombinuje vzrušení z extrémní outdoorové aktivity s uspokojením z dobře vyžehlené košile”. Žehlící prkna si nadšenci tohoto sportu berou kamkoliv – a čím nebezpečnější a bizarnější místo to je, tím lépe. Žehlí se tak na střechách aut soutěžících v rally, na vodopádech, v jeskyních nebo třeba při horolezení.

Jednokolový hokej

Nenechat se jen tak vyvést z rovnováhy, to je úkolem hráčů jednokolového hokeje, kteří kromě klasického cíle – střelit puk (v tomto případě míček), musí také bravurně zvládat jízdu s hokejkou na jednokole.

Dýňová regata

Co s obřími dýněmi… kromě tradičního halloweenského dlabání? To je otázka, která stála za vznikem poněkud rozhoupané zábavy – dýňové regaty. Na elegantní závody jachet ale zapomeňte, v této soutěži si totiž jachtu vyrobíte, tedy pardon, vydlabete sami. A jak vám potvrdí většina účastníků, mít dýni, která se nekymácí a při prvním nasednutí vás nepřevrhne, je docela věda.

Famfrpál

Tuto hru, adaptovanou z mýtického „potterovského” létání na koštěti, si poprvé zahráli studenti na Middlebury College, ovšem odtud se rychlostí blesku (nebo spíš zlatonky) rozšířila na více než 400 vysokých škol. Hráči napodobují fiktivní létací verzi tím, že drží mezi nohama násady od koštěte a pokoušejí se házet míčky kulatými obručemi na opačných koncích hřiště.

Podvodní hokej

Základy podvodního hokeje jste si možná osvojili jako malí na koupališti – tento sport, známý pod přezdívkou „chobotnice“, se totiž podobá dobám, kdy největší zábavou bylo lovit věci na dně bazénu. V tomto sportu se však šlo ještě o pár kroků dál: hráči mají v rukou mini hokejky a snaží se navést puk směrem k protivníkově podvodní bráně. Nezapomínejme na to, že každý hráč není schopen držet puk dlouho, protože musí nasát dávku čerstvého vzduchu skrze svůj šnorchl, tudíž je vzhledem k náročnosti doba hry kratší – hraje se dvakrát po patnácti minutách s tříminutovou přestávkou.