Sport

Rozhovory

Teprve pravidelnost a řád dělají z pohybové aktivity smysluplnou pohybovou aktivitu, říká Jakub Čečelský

26. březen 2021

Co je při sestavování tréninku klíčové a na jak dlouho dopředu bychom své tréninky měli plánovat? Jaká je úloha základních cviků, jako je dřep a klik, a měli bychom je časem nahradit jinými? Začtěte se do rozhovoru s Jakubem Čečelským, lektorem Fitness akademie a osobním trenérem ve Sportcentru YMCA (Praha) a Fitness Wolf (Mnichovo Hradiště). Dozvíte se o jeho inspiraci ke cvičení a práci nebo o jeho chystaném běžeckém a cyklo závodu. Jakub vystudoval fakultu tělesné výchovy UK a je absolventem kurzů Vývojová kineziologie nebo Dynamická neuromuskulární stabilizace. Když nepracuje se svými klienty, věnuje se nejrůznějším sportovním aktivitám jako je cyklistika, běžecké lyžování či tenis.

Trénink s vlastní vahou, jedno z tvých témat v rámci Fitness akademie, v současné situaci nabralo na popularitě, sestavení efektivního tréninkového plánu však může být oříšek. Plánuješ si své tréninky dopředu a pokud ano, na jak dlouho a co v takové přípravě zohledňuješ?

Každá tréninková jednotka by měla mít svou štábní kulturu, proto je důležité si ji nejprve promyslet a ideálně napsat. Každý totiž jistě někdy zažil situaci, že docvičí jeden cvik a pak následuje asi desetiminutový střet myšlenek na téma, co se mi teď chce dělat a co ne…

Nedej bože, když to pak ještě vezmu okolo mobilního telefonu. Proto všem doporučuji promyslet si tréninkovou jednotku vždy takzvaně za střízliva a jít cvičit s jasným plánem a postupem. Toto pravidlo by se mělo týkat všech sportovních specializací, ve kterých chci, aby se mé výsledky zlepšovaly a tréninkové jednotky měly větší stimul pro mé tělo.

Nemyslím si ovšem, že je nepostradatelné mít naplánovanou celou roční nebo půlroční přípravu, pokud nejsem sportovec na profesionální úrovni. Na většinu začátečníků i pokročilých to naopak hodí pomyslnou deku a nejen, že svých cílů nedosáhnou, ale nechají si sport tak trochu zprotivit, což je škoda.

V plánování je nejdůležitějším aspektem jasná představa o tom, co od takové tréninkové jednotky nebo celé přípravy očekávám. Stanovit si jasné cíle a dle toho uzpůsobovat jednotlivé tréninky, ať už jde o redukci hmotnosti, sílu, svalový objem, vytrvalost atd.

Kde bereš inspiraci ke cvičení? Nedojdou ti občas prostě cviky? Je lepší se soustředit na různé variace základních cviků jako dřep, nebo objevovat a zkoušet nové cviky?

Odpověď je tak trochu schovaná již v otázce, jelikož nehledám inspiraci ke cvičení, ale cvičení mi dává naopak inspiraci. Pokaždé mi hlavou lítají různé modifikace daných cviků, které zrovna sám cvičím. Navíc mě inspirují jednotlivé problémy, dysbalance či dysfunkce mých klientů, které samy o sobě vyžadují občas inovativní cviky.

Další možností i pro širokou veřejnost je nepřeberný zásobník cviků z internetu, ovšem je potřeba racionálně zhodnotit, jestli jsem již na takové fyzické a pohybové úrovni, aby mi cvičení nepřineslo více negativ než pozitiv.

Je fajn, že jsi použila slovo „základní“ cvik dřep stejně tak, jako se to používá pro mrtvé tahy, benchpress nebo přítahy. Jsou to cviky, kde se neučíme techniku dvě hodiny, ani týden, ani rok, ale celý život. Nazýval bych je tedy královskými cviky, které vyžadují perfektní kontrolu těla a musíme se k nim propracovat krok po kroku. Nicméně mají svou nenahraditelnou úlohu v tréninku, ať už kvůli hormonální odpovědi nebo motorickému zatížení těla, a proto bych se jich i nadále rozhodně držel.

Dejme tomu, že už mám ke každé partii několik předvymyšlených cviků a možnost cvičit dvakrát týdně. Měla bych je v každém tréninku odcvičit všechny, nebo je lepší se zaměřit pouze na jednu až dvě části těla? Na čem v takovém rozhodování záleží?

Zde je nutné si uvědomit dvě důležité věci. Jako první bude opět stanovení cíle, v čem se chci zdokonalit. Je rozdíl, když budu chtít zlepšit například vytrvalost nebo silovou vytrvalost oproti silovému objemu určité partie.

Druhou věcí je fakt, že každá svalová skupina potřebuje vyvolání určitého stresoru, na který se adaptuje a díky tomu zlepšuje. V případě nedostatečného zatížení bude tento stresor minimální, a tudíž i adaptace těla bude nižší.

Často se řeší i ideální počet sérií a opakování. Podle čeho se rozhodnout, kolik si jich naplánovat?

Tomuto tématu se věnuje ve Fitness akademii více lekcí a je velmi složité to shrnout do pár vět. Celkově je to velmi diskutované internetové téma, ale je potřeba si uvědomit, že internet toho snese opravdu hodně… Měli bychom se snažit získávat informace od fundovaných lidí a z dobře podložených studií.

Opět tu hraje nejvýznamnější roli stanovení mého cíle. Pokud jste o něm přesvědčeni, tak pro vás jistě nebude obtížné dohledat si potřebný počet a poskládat si tak perfektní tréninkovou jednotku přímo pro vás! Berme v potaz, že trénink má bambilión možností, co se skladby týče, jelikož počtem opakování a sérií to rozhodně nekončí. Můžeme měnit jednotlivé cviky, dobu zatížení – tempo, dobu pauzy, velikost zatížení, a to jsou věci, které mi mohou z každotýdenní rutiny udělat hodně pestrou zábavu!

Takže je pravda, že aby měl trénink smysl, musím cvičit i po určitou dobu v kuse?

Rozhodně, pokud se bavíme přímo o jedné tréninkové jednotce, jak jsem již zmiňoval v předešlé odpovědi ohledně zatížení těla.

Pokud se budeme bavit o pravidelnosti tréninků v nějakém delším období, odpověď je obdobná. Pravidelnost a řád dělá teprve z pohybové aktivity smysluplnou pohybovou aktivitu.

S rodinou chodíme často na výlety, v zimě jezdíme o víkendech na běžky a v létě na kolo. Můžu tím nahradit některé ze svých tréninků?

Tak to děláme podobně! Neřekl bych nahradit, řekl bych zpestřit. Zároveň můžeme tělu i hlavě pomoci zregenerovat z aktivit, které děláme několikrát v týdnu.

Funguješ jako osobní trenér. S čím za tebou lidé nejčastěji chodí, co s nimi řešíš a v čem jsou obvykle ztracení?

Funguji jako osobní trenér ve fitku, ale zároveň k mnoha lidem dojíždím přímo domů, kde mají své prostory a chtějí si zlepšit techniku jednotlivých cviků nebo chtějí tréninkové plány přímo vymyslet na nějaké kratší období.

Dnes jsem v situaci, že mě lidi většinou kontaktují na nějaké doporučení nebo přes známého, což mi dává možnost si vybrat, který klient to opravdu potřebuje. Mám rád případy, kdy to má příběh a hloubku, takže pooperační stavy, zdravotní problémy, bolesti zad, kyčlí apod. Potřeba +2 cm na bicepsu nebo -2 cm v pase mě k práci příliš nemotivují :-D.

Zároveň díky své zálibě o rallysport připravuji jezdce a spolujezdce do sezóny. Také pečuji o mediální hvězdu Andreu Pavelcovou, možná ji znáte… Dále organizuji závody v běhu a mtb s názvem IRON DRÁB – NO OYEB, na které vás tímto všechny zvu 12. června 2021 pod Drábskými světničkami!