Výživa

Osm předsevzetí, která nefungují, a jak je nahradit

26. prosinec 2021

Diáře a plánovače obsahují v lednu spousty předsevzetí. Chceme začít znovu, hubnout konkrétní partie nebo se lépe stravovat. Mnoho takových rozhodnutí však bývá ukvapených, cíle jsou špatně nastavené a vede to pak k neúspěšným výsledkům či selháním. Jak na to jít letos trochu lépe? 

Jak NE: Na konci ledna chci mít 58 kg.

Proč NE: Váha nám udává jedno číslo, které je víceméně vytržené z kontextu. Neříká, jakou máme kondici, jaké je naše složení těla nebo jak se ve svém těle cítíme. Váha neustále kolísá a i v rámci jednoho nebo dvou dní se může měnit o několik kilogramů. A to nás může často demotivovat a zmást. 

Jak ANO: Pokud chcete sledovat své pokroky na konkrétních číslech a hodnotách, raději popadněte krejčovský metr a sledujte svoje míry, nebo se nechte od odborníka změřit na InBody, které vám řekne např. přesný podíl svalů a tuku v těle. 

Jak NE: Každé ráno budu v pět vstávat a chodit běhat.

Proč NE: Pokud jste celý život vstávali v sedm a ze dne na den vyšokujete svoje tělo a začnete mu dávkovat ranní tréninky v mrazech v době, kdy jste většinou ještě měli půlnoc, brzy svůj organismus vyčerpáte. 

Jak ANO: Každá změna musí být postupná. Pokud se chcete začít ráno více hýbat, začněte procházkami nebo krátkými výběhy a dávkujte je s pauzami, nikoliv každý den. 

Jak NE: Chci zhubnout, proto začnu vyřazovat sacharidy.

Proč NE: Sacharidy jsou podstatnou součástí našeho jídelníčku, jak už ostatně víte z lekce Sacharidy. Navíc to není žádný viník, kvůli kterému bychom přibírali. Sacharidy by měly dokonce tvořit více než polovinu příjmu všech makroživin a můžeme díky nim fungovat a mít plno energie. 

Pssst! Už jste viděli lekci Lukáše Roubíka o nízkosacharidovém stravování?

Jak ANO: Základní rovnice hubnutí zní: Váš výdej musí být větší, než příjem, musíte se zkrátka dostat do kalorického deficitu. A to jde přece i s pestrým jídelníčkem, který obsahuje sacharidy. 

Jak NE: S kámoškou budeme společně hubnout.

Proč NE: Nikdy svou váhu ani jiná měřítka pokroku neporovnávejte s nikým jiným. Každý organismus je trochu jiný a každý reaguje na redukční diety jinak. Pokud budete méně úspěšní než kamarádka, se kterou na pokroku pracujete, můžete z toho být opravdu demotivovaní. 

Jak ANO: Pokud se vám na cílích pracuje lépe ve dvou, zvolte si takové metriky, které se dají objektivně srovnat. Co zkusit pracovat na tom, kolikrát týdně sportujete? Vzájemně se hlídat a motivovat v tréninku? Radit si ohledně chyb při cvičení nebo vyrazit na společný výšlap? 

Jak NE: Zapojím se do 30denní klikovací výzvy

Proč NE: Víte, jak vypadá efektivní trénink? Rozhodně ne tak, že budete 30 dní v kuse klikovat a každý den jeden klik přidáte. Celým výsledkem této výzvy bude možná leda to, že uděláte více kliků nebo se klik pořádně naučíte, ale velmi často lidé kvůli takovým výzvám upřednostňují kvantitu nad kvalitou. 

Jak ANO: Správný tréninkový plán by měl zohledňovat vaše možnosti a měl by vás všestranně rozvíjet. A o to se padesát kliků denně opravdu nepostará. Každý trénink má svoje zásady a pravidla a musí odpovídat vaší kondici. Zásadní je potom také technika. Pokud tréninkovým proměnným rozumíte, určitě víte, jak si trénink poskládat, pokud ne, zkuste si najít šikovného trenéra nebo fyzioterapeuta, který vás nasměruje. 

Jak NE: Koupím si online jídelníček od celebrity, která zhubla.

Proč NE: Jídelníček by vám měl vždycky sestavovat odborník na základě mnoha vstupních dat, které mu sdělíte. Jídelníčky celebrit jsou velmi často generické a vycházejí pouze z osobních zkušeností jejich autorů. Velmi často se pak také setkáte s velmi nízko nastaveným příjmem nebo nevyváženou stravou a zařazenými potravinami či doplňky stravy, které náhodou prodávají pouze na e-shopu celebrity. 

Jak ANO: Tak důležitou věc, jako váš veškerý příjem, byste měli svěřit jedině do rukou šikovného nutričního terapeuta nebo kvalitního výživového poradce, který má za sebou velkou škálu vzdělání. Jak taková konzultace s odborníkem vypadá, se dočtete v rozhovoru s nutriční terapeutkou Andreou Mokrejšovou

Jak NE: Najdu si cvičení na vnitřní stranu stehen.

Proč NE: Pokud se pouštíte do cvičení, které slibuje štíhlá stehna a thigh gap, asi vás zklameme. Žádný typ cvičení vám nezaručí, že shodíte tuk na dané části těla. Kdyby to tak jednoduché bylo, asi by to na všechny i fungovalo. Hubnutí nebo tvarování ale není o tom, že se budete v tréninku soustředit pouze na danou partii. Kdybychom to měli opravdu hodně zjednodušit, stejně jako si nemůžete vybrat, na jakých částech těla budete přibírat, nelze ani cvičením či stravou dosáhnout toho, kde tuky spalujete. 

Jak ANO: Nespoléhejte na tréninky, které slibují hubnutí konkrétní partie. Zaměřte se na efektivní, vyvážený a všestranný pohyb, který zlepší vaši kondici, sílu i výbušnost. Tvarování partií už pak bude jen příjemným bonusem, který vás jako odměna za poctivý trénink čeká. 

Jak NE: Zhubnu 2 kila týdně. 

Proč NE: Kromě toho, že není dobré měřit svůj pokrok pouze na kilech, je důležitá i rychlost, jakou hubnete. Jak určitě víte z lekce Obezita a výživa, jakýkoliv úbytek na váze musí být pozvolný. Dvě kila týdně znamená přibližně osm kil za měsíc, a to je pro průměrnou ženu i muže zkrátka hodně. Tělo se pak velmi snadno dostane do jo-jo efektu, který může nepříznivě ovlivnit naši psychiku. 

Jak ANO: Dávejte si reálné cíle a myslete na to, že každá změna musí být udržitelná. Je jasné, že redukční dieta bude vždy o něco striktnější, než běžný stravovací režim, nesmí vás však omezovat a nesmí vaše tělo vysilovat. 

Tělo máte pouze jedno a není to žádná věc, na které byste měli dělat pokusy. Zdraví je obzvlášť v zimě křehká věc a jakékoliv předsevzetí byste proto měli pečlivě zvážit a zhodnotit, zda je moudré, dlouhodobě udržitelné a hlavně, zda vůbec dává smysl. 

V tom vám ale jistě pomůže studium naší akademie. Tak se přihlaste a naučte se jednou provždy svému tělu porozumět.