Výživa

5 tipů, jak nepočítat kalorie a hubnout

18. červen 2022

Chtěli byste hubnout, ale nemáte chuť vážit si každé sousto a počítat si kalorie? Hledáte způsob, jak hubnout, splnit kalorický deficit a nebýt otrokem počítání? Potom čtěte dál. S naším lektorem Ladislavem Žatečkou jsme pro vás připravili 5 tipů, které vám pomohou dostat se do kalorického deficitu, aniž byste museli cokoliv počítat. To bude o poznání příjemnější hubnutí, co říkáte? 

Než vám je však prozradíme, dovolte nám trochu teorie. Co to vlastně je ten kalorický deficit a proč je důležitý? 

Kalorický deficit je stav, kdy ze stravy přijmete méně kalorií, než vydáte. To znamená, že váš metabolismus spálí více energie, než mu dopřejete v jídle a díky tomu bude spalovat vaše tukové zásoby a vy budete hubnout. 

To bychom měli. A teď už hurá na praktické tipy:

1. Omezte jedno jídlo denně 

Velice snadný způsob, jak můžete téměř okamžitě snížit váš kalorický příjem, je omezení jednoho jídla během dne. 

Pokud si například dáváte denně dvě svačinky, tak jednu vyřaďte. Díky tomu budete mít ihned nižší příjem a můžete snadno hubnout bez toho, aniž abyste počítali kalorie. 

2. Zapomeňte na výtah a více choďte 

Bydlíte v domě s výtahem? A používáte ho? Ano? Potom na něj zapomeňte a místo výtahu si dopřejte schody, jednoduše tím zvýšíte výdej. 

Další věc, kterou můžete udělat, je parkovat dál od práce a od obchodu, když jdete nakupovat, protože každý krok se počítá. Pokud jezdíte autobusem, můžete vystoupit o zastávku dřív a užít si příjemnou procházku. 

3. Využijte lehkou formu přerušovaného půstu 

Slyšeli jste někdy o přerušovaném půstu? Je to způsob stravování, při kterém omezíte dobu, po kterou jíte. To znamená, že například během dne jíte pouze 6 hodin a zbytek dne “hladovíte”. Je však důležité v těchto šesti hodinách sníst rozumné množství kalorií, protože pokud budete jíst příliš málo, nebo naopak hodně, nebude to správná cesta. 

Vy však nemusíte volit takto extrémní přerušovaný půst, ale můžete zvolit jeho umírněnou variantu. Stačí, když si například stanovíte, že během dne budete jíst pouze 10-12 hodin a zbytek dne se budete postit. Pokud jste doteď jedli každé dvě až tři hodiny od probuzení, bude to pro vás správná cesta ke kalorickému deficitu.

4. Omezte slazené nápoje, sladké a ochucené věci

Jste milovníkem slazených nápojů a ochucených jogurtů? Vyřaďte je ze svého jídelníčku! 

Místo slazených nápojů si můžete dělat neslazené bylinkové a ovocné čaje nebo vodu s ovocem a stejně tak jogurty si můžete koupit bílé a dochutit je lesním ovocem. Uvidíte, že vám za to vaše váha i zdraví poděkují. 

5. Začněte dělat nějaký sport 

Velice dobrá cesta ke kalorickému deficitu je také sport. Pokud máte možnost začít dělat nějaký sport pravidelně, jděte do toho. Jen prosím neblázněte a nezačněte hned trénovat 7krát týdně, například dvoufázově, tím způsobíte více škody než užitku. Šance, že takové tempo dlouhodobě vydržíte, se blíží nule, a je pravděpodobné, že se spíše přetrénujete. 

Raději začněte postupně, a hlavně si vyberte pohyb, který vás baví. Tím zvýšíte dlouhodobě výdej a uděláte něco nejen pro hubnutí, ale i pro své zdraví. 

A co když chcete počítat kalorie?

Pokud vám počítání kalorií nevadí, ale nevíte jak na to, určitě se vám vyplatí zhlédnout lekce ve FitNut akademii, kde vám to detailně vysvětlíme. Pro začátek si také můžete stáhnout kalkulátor vašeho příjmu zdarma, při lekcích se vám bude určitě hodit. 

A pokud hledáte osobní přístup a chtěli byste si nechat vytvořit jídelníček na míru, můžete si objednat služby výživového koučinku. 

Článek vznikl ve spolupráci s naším lektorem Ladislavem Žatečkou.